Τρίτη 3 Μαΐου 2022

ΡΑΕ: Στα χέρια του ΥΠΕΝ την Παρασκευή τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» θερμικών παραγωγών και ΑΠΕ – Ακολουθεί έρευνα για εταιρείες αερίου και προμήθειας


Στη διαδικασία σύνταξης του κειμένου τεκμηρίωσης, με βάση τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, βρίσκεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σχετικά με την έρευνα που πραγματοποίησε για τα windfall profits (ουρανοκατέβατα κέρδη) που επιφύλαξε για τις

ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η έρευνα για το διάστημα έως το τέλος του 2021 έχει ολοκληρωθεί. Αναμένεται ως εκ τούτου να σταλεί στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο ΠΕΝ την Παρασκευή και αφού πρώτα «περάσει» από την Ολομέλεια της Αρχής.

Για να διαπιστώσουν τα κέρδη στον τομέα Παραγωγής, τα στελέχη της ΡΑΕ υπολόγισαν ανά 15λεπτο (που γίνονται οι προσφορές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας) τα κέρδη που είχε κάθε μονάδα, κάθε τεχνολογία παραγωγής (αέριο, λιγνίτες κλπ) και κάθε ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία. Στη συνέχεια σύγκριναν το αποτέλεσμα του υπολογισμού τους με όσα έχει εγγράψει στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της κάθε εταιρεία.

Για το οικονομικό αποτέλεσμα του τομέα Προμήθειας κάθε εταιρείας, τα στελέχη της ΡΑΕ εξέτασαν τις εγγραφές στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις.

Το ύψος του ποσού που προκύπτει από την έρευνα της ΡΑΕ ως «ουρανοκατέβατα κέρδη» δεν είναι γνωστό, ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες του energypress, σύμφωνα με τις οποίες ο υπολογισμός των ανά 15λεπτο κερδών που έκανε η Αρχή επιβεβαιώνεται από τις εγγραφές στους ισολογισμούς, δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, τα επιπλέον κέρδη, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού στη Βουλή, θα φορολογηθούν με 90%. «Η ΡΑΕ θα δει που είναι τα υπερκέρδη, θα λάβει υπόψη όμως ότι μπορεί να υπάρχουν υπερκέρδη στην παραγωγή αλλά θα αφαιρέσει τις εκπτώσεις που παρέχουν οι καθετοποιημένοι παραγωγοί στην προμήθεια. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς θα φορολογήσουμε τα υπερβάλλοντα κέρδη με 90%», είχε πεί χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 23 Μαρτίου.

Περιλαμβάνονται και οι «ελεύθερες» ΑΠΕ

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα που θα παραδώσει η ΡΑΕ έχουν περιληφθεί και οι υπολογισμοί για τα επιπλέον κέρδη που είχαν και οι σταθμοί ΑΠΕ που δεν έχουν κλειδωμένες ταρίφες αλλά συμμετέχουν ελεύθερα στις αγορές του Χρηματιστηρίου ενέργειας.

Πρόκειται κυρίως για σταθμούς των οποίων έχουν λήξει οι 20ετείς συμβάσεις σταθερής τιμής απορρόφησης του ρεύματος και έχουν περιπέσει στην κατηγορία των συμμετεχόντων ελεύθερα στην αγορά. Πρόκειται συνολικά για περίπου 150 Μεγαβάτ ΑΠΕ.  

Η υπόλοιπη παραγωγή ΑΠΕ, ως γνωστόν, έχοντας σταθερές ταρίφες πολύ χαμηλότερες από την χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά τους τελευταίους μήνες, αιμοδοτεί με μεγάλα ποσά το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου χρηματοδοτεί το ελληνικό δημόσιο τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών.

Ακολουθούν εταιρείες αερίου και προμήθειας

Η Ρυθμιστική Αρχή πραγματοποιεί ταυτόχρονα έρευνα σχετικά με πιθανά υπερβάλλοντα κέρδη στους τομείς της χονδρικής και λιανικής αερίου, καθώς και στον τομέα της προμήθειας ρεύματος.

Για τις εταιρείες αερίου έχουν συλλεγεί τα στοιχεία και χρειάζονται επεξεργασία, ενώ για τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος τα δεδομένα είναι σαφή, αφού όλες οι εταιρείες όχι μόνον δεν έχουν «υπερβολικά» κέρδη, αλλά γράφουν πολύ μεγάλες ζημιές.

Το πόρισμα της ΡΑΕ για χονδρική-λιανική στο αέριο και για την προμήθεια ρεύματος θα δοθεί στην κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου