Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Πρόωρη λήξη των ΝΟΜΕ επιδιώκουν ΥΠΕΝ και ΔΕΗ. Στα μέσα του 2018 ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης εκτιμά ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταβεί στο target model και τα ΝΟΜΕ δεν θα χρειάζονται. Επιτάχυνση των εξελίξεων επιδιώκει η ΔΕΗ, με την πώληση πελατολογίου της.

Πρόωρη λήξη των ΝΟΜΕ επιδιώκουν ΥΠΕΝ και ΔΕΗ  
 Χρήστος Κολώνας

Στην πρόωρη, σε σχέση με το μνημόνιο, λήξη των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και για την ακρίβεια, εντός του 2018, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του target model στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αποσκοπεί η χθεσινή κοινή πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της διοίκησης της ΔΕΗ προς τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το πλαίσιο
συμφωνίας για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, που περιέγραψαν το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και προβλέπει την εφαρμογή των δημοπρασιών ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος αλλά και την πώληση πελατολογίου της δημόσιας επιχείρησης, συνδέεται με τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργείου και της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ. Αυτές  αφορούσαν στις νέες αγορές χονδρικής, στο πλαίσιο του target model. Το target model (αγορά-στόχος) είναι ο νέος τρόπος λειτουργίας των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας των κρατώ-μελών της Ε.Ε., όπως έχει σχεδιαστεί από την Κομισιόν.
Οι ανακοινώσεις του κ. Σταθάκη και του προέδρου του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου θέλουν μέσα στην επόμενη χρονιά να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τέσσερις αγορές,  η προθεσμιακή, η προημερήσια, η ενδοημερήσια και η αγορά εξισορρόπησης, που ουσιαστικά καταργούν το σημερινό μοντέλο της χονδρεμπορικής (mandatory pool). Οι αγορές αυτές θα διέπουν τις συναλλαγές παραγωγών-προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και θα λειτουργούν υπό τη σκέπη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκουν με την εμβόλιμη πρόταση της δημόσιας επιχείρησης για πώληση πελατών της σε ανταγωνιστές της να επιταχύνουν την αποκλιμάκωση των μεριδίων της στην αγορά. Κάτι που θα έχει ξεκινήσει να συμβαίνει με τις δημοπρασίες του 2017. Έτσι θα φτάσει το 2018, οπότε και δεν θα χρειάζονται τα ΝΟΜΕ, λόγω της μετάβασης στο target model.
Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, της ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης της ΔΕΗ είναι αφενός να περπατήσει  το πλάνο της ΔΕΗ για την πώληση θυγατρικών της με πελάτες σε ιδιώτες και αφετέρου, να έχουν ετοιμαστεί οι υποδομές για τις τέσσερις νέες αγορές του target model, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να στηρίξει το αίτημά της για λήξη των ΝΟΜΕ. Σημειώνεται ότι με βάση το μνημόνιο, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ορίζει τη διεξαγωγή δημοπρασιών μέχρι και το τέλος του 2019. Αν η κυβέρνηση πετύχει να τις ολοκληρώσει πρόωρα, τότε θα προλάβει περαιτέρω απώλεια εσόδων της ΔΕΗ, την οποία προκαλούν οι δημοπρασίες ρεύματος.
Φυσικά το κοινό μέτωπο υπουργείου - ΔΕΗ, με τη διοίκηση της τελευταίας να φτάνει ακόμη και σε σημείο υποστήριξης των ΝΟΜΕ, έχει να κάνει και με την υπερπήδηση του εμποδίου που έχουν βάλει οι θεσμοί, τη θέσπιση δομικών μέτρων, αν δεν ανοίξει η αγορά ρεύματος. Αυτά είναι η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Κάτι που, για την ώρα, υπουργείο και ΔΕΗ δεν συμφωνούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου