Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Τα μέτωπα εντός και εκτός στο παζάρι για ΔΕΗ. Ανοικτή η διαπραγμάτευση για την κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Σταθάκης στη σκιά των αντιδράσεων, υπαινισσόμενος τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών μέτρων. Το μυστήριο με τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

 Χρήστος Κολώνας

Τα μέτωπα εντός και εκτός στο παζάρι για ΔΕΗ 
Σε ένα deal με τους θεσμούς προσβλέπει η κυβέρνηση για το θέμα της ΔΕΗ ΔΕΗ +4,18% προσδοκώντας αντίμετρα που είτε να αφορούν το δημόσιο χαρακτήρα της ίδιας της επιχείρησης είτε στα άλλα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Οι χθεσινές αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στη διάρκεια της συνάντησης με τους βουλευτές του νομού Φλώρινας αλλά και οι διαρροές
συνεργατών του μετά την ενημέρωση που έκανε στη ΓΕΝΟΠ, κρύβουν την απόπειρα της κυβέρνησης να κερδίσει κάτι από την δρομολογημένη, κατά τ' άλλα, πώληση μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ +4,18%. Ο υπουργός φέρεται να είπε στους βουλευτές και τοπικούς φορείς της περιοχής των λιγνιτικών μονάδων Αμυνταίου και Μελίτης πως "δεν θα παραδοθούμε άνευ όρων", ενώ μετά το πέρας της συνάντησης με τους συνδικαλιστές, κύκλοι του υπουργείου σημείωναν ότι "η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κομβικό σημείο" καθώς και πως "συνεχίζεται..."

Οι φράσεις αυτές, δεν κρύβουν μόνο την προσπάθεια της πολιτικής διαχείρισης του θέματος που επιχειρεί η κυβέρνηση ενημερώνοντας  βουλευτές, συνδικαλιστές και άλλους εταίρους αλλά ίσως και μία ακόμη παρτίδα πόκερ... που θέλει να παίξει με τους θεσμούς προσδοκώντας έστω μία νίκη...

Ποια μπορεί να είναι αυτή; Αξιωματούχοι και παρατηρητές της αγοράς έσπευσαν να την εντοπίσουν στη χθεσινή εξέλιξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ που είχε σαν θέμα την έγκριση του Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ, όπου μέσα σε αυτό θα βρισκόταν και ο σχεδιασμός για την πώληση του 17% της ΔΕΗ ΔΕΗ +4,18%. Εντούτοις το Συμβούλιο δεν έλαβε απόφαση έγκρισης και το παρέπεμψε σε επόμενη συνεδρίαση, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο. Πάντως συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη διέψευδαν την όποια διασύνδεση του θέματος της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ με τις εξελίξεις στη ΔΕΗ ΔΕΗ +4,18%.

Το σενάριο θέλει, λοιπόν, την κυβέρνηση να επιδιώκει να περάσει το εναπομείναν 17% της δημόσιας επιχείρησης από το ΤΑΙΠΕΔ των ιδιωτικοποιήσεων στο Υπερταμείο των αξιοποιήσεων... Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα μπορεί να διατυμπανίσει ότι πέτυχε να κρατήσει την εταιρία μακριά από ιδιωτικοποίηση αλλά υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν επιβεβαιώνεται και είναι άγνωστο αν οι θεσμοί μπαίνουν σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις από τη στιγμή μάλιστα που θεωρούν την πώληση μονάδων, ως μεταρρύθμιση.

Το εναλλακτικό όφελος που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση, είναι η αποκόμιση αντίμετρων στο άλλο ανοικτό θέμα της διαπραγμάτευσης που είναι τα εργασιακά. Ίσως μία υποσχετική για άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την λήξη του προγράμματος. Κάτι που επίσης δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Πάντως, το σίγουρο είναι ένα: Η ΔΕΗ ΔΕΗ +4,18% μπαίνει σε τέλος εποχής, με μία θέση πολύ μικρότερη στην αγορά, όπως άλλωστε έχει αναγγείλει και ο ίδιος ο κ. Σταθάκης αλλά εξαιρετικά αποδυναμωμένη. Αφενός λόγω της απώλειας λιγντικών (ίσως και υδροηλεκτρικών μονάδων) αλλά και εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που έχει συσσωρεύσει. Κάποιοι βέβαια, βλέπουν κι ως μία τελευταία ευκαιρία, από την πώληση των μονάδων, η ΔΕΗ ΔΕΗ +4,18% να πάρει ανάσες ρευστότητας.

Όπως και να έχει, μέχρι να πουληθούν μονάδες, όχι νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2018, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδιωχθεί να ανοίξει με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν φέρουν και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αφού ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να διαμορφώσει χαμηλότερα τιμολόγια, όπως θα μπορούσε να το πράξει με την απευθείας πρόσβαση στο λιγνίτη και το νερό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου