Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Έρχονται ποινές και πρόστιμα στους ρευματοκλέπτες – Τον Απρίλιο οι πρώτες «καμπάνες»

Έρχονται ποινές και πρόστιμα στους ρευματοκλέπτες – Τον Απρίλιο οι πρώτες «καμπάνες» 
Το φαινόμενο της ρευματοκλοπής έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα πέρυσι ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει εντοπίσει περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις έναντι μόλις 400 που είχαν καταγραφεί πριν από δέκα χρόνια
Οι ρευματοκλοπές είναι το μεγάλο «αγκάθι» για τη ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη χρήση της κατανάλωσης ρεύματος με τους επιτήδειους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ.
Το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στη ρευματοκλοπή για να έχουν ρεύμα στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.  
Ο διαχειριστής του δικτύου, ΔΕΔΔΗΕ, από έρευνα που έκανε εντόπισε περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπών το 2016.
Να σημειωθεί ότι σε διάστημα δέκα ετών αυξήθηκαν 2.400%, καθώς το 2006 έφθαναν μόλις τις 400.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι ρευματοκλοπές με βάση τη κατανάλωση ρεύματος μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα πλην της Ρόδου.
Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ οι απώλειες των εσόδων από τις ρευματοκλοπές υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα που χάνονται προς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Αυστηρές ποινές και συνδρομή της εφορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ επεξεργάζεται την αναμόρφωση του Κώδικα Διαχείρισης, ο οποίος θα προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών με στόχο να βάλει τέλος στο φαινόμενο των ρευματοκλοπών.
Το πλήρες κείμενο θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο εβδομάδες και θα αναλάβει να το υλοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ που ελέγχει το δίκτυο.
Η ποινή θα είναι αποτρεπτική για τους επαγγελματίες που κλέβουν ρεύμα όπως και για τα φυσικά πρόσωπα που καταφεύγουν σε τέτοιους μεθόδους.  
Στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά  ότι με τις νέες ποινές που θα επιβληθούν στους παραβάτες θα το σκεφτούν πολύ για να επανέλθουν σε ανάλογες δράσεις.  
Στην είσπραξη των προστίμων μπορεί να εμπλακεί πιο ενεργά και η εφορία, μιας και διαθέτει πλέον πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δεσμεύονται άμεσα όταν υπάρχει οφειλή.  
Και αυτό, διότι δεν αποκλείεται αρκετοί από τους ρευματοκλέπτες να διαθέτουν «γεμάτους» τραπεζικούς λογαριασμούς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου