Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Μαξίμου για ΔΕΗ: Όταν έρθει η συμφωνία, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του


Μαξίμου για ΔΕΗ: Όταν έρθει η συμφωνία, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του 

 Της Νίκης Ζορμπά

Στην τελική ευθεία για την τεχνική συμφωνία φαίνεται πως βρίσκονται κυβέρνηση και Θεσμοί παρά τη σιγήν ιχθύος που τηρείται εκατέρωθεν για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων.
Και μπορεί από το Μαξίμου να αποφεύγουν να αναφερθούν σε χρονικά ορόσημα για την επίτευξη τουλάχιστον του SLA, ωστόσο, το Eurogroup της 7ης Απριλίου, αναμένεται εκτός
συγκλονιστικού απροόπτου να "βγάλει" ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.
Αυτή είναι τουλάχιστον η στόχευση της Κυβέρνησης, καθώς τα μηνύματα που που φτάνουν από το πεδίο της αγοράς και της Οικονομίας, ( ενδεικτική η χθεσινή προειδοποίηση του Γ. Στουρνάρα σε συνέντευξή του στο Capital.gr), ηχούν και στο κυβερνητικό επιτελείο σαν SOS. Όπερ σημαίνει, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, φέρεται αποφασισμένος να μην παραταθεί περαιτέρω η εκκρεμότητα της β΄ αξιολόγησης. ( Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας, ήτοι χρέος και πλεονάσματα θα ακολουθήσει μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου). 
Μήνυμα σε Σκουρλέτη
Κι αν στην Κυβέρνηση έχουν υψώσει "σημαία" του αγώνα για τα Εργασιακά ( με αμφίβολα αποτελέσματα καθώς το ΔΝΤ δεν δίνει σημάδια υποχώρησης από τις απαιτήσεις του), ο "κίνδυνος" για τους "153", δεν είναι άλλος από τα Ενεργειακά.
Η "είδηση" για πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, απειλεί με "ηλεκτροσοκ" την Κ.Ο του κυβερνώντος κόμματος, με προεξάρχοντα στην "αντίσταση", τον πρώην υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη. 
Ο κ. Σκουρλέτης χθες έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο από τους δανειστές "κανιβαλισμό" της ΔΕΗ, σηκώνοντας μποφόρ και στο Μαξίμου. 
Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο Capital.gr σχετικά με τον σάλο που έχει προκληθεί για τα ενεργειακά και με το βλέμμα στον πρώην υπουργό Ενέργειας και νυν Εσωτερικών:
1. Όταν έρθει η συμφωνία, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του
2. Η κυβέρνηση προσπαθεί για την καλύτερη δυνατή λύση. 
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εξόχως ενοχλημένοι με την επιλογή Σκουρλέτη να "πρωταγωνιστήσει" στο "αντάρτικο" για τις υποχωρήσεις που (όπως όλα δείχνουν) θα κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να κλείσει η β' αξιολόγηση. 
"Αποστολή" Σταθάκη
Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι εσχάτως, ο υπουργός Εσωτερικών αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για το Μαξίμου με τις διαδοχικές παρεμβάσεις του ( πότε ζητώντας υπερψήφιση των μέτρων από ευρεία πλειοψηφία και παγίως εισηγούμενος εκλογές). 
Εν προκειμένω ωστόσο, το Μαξίμου θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το συνδικαλιστικό μένος της ΓΕΝΟΠ η οποία ήδη ξεσηκώθηκε για κινητοποιήσεις αλλά και τις αντιδράσεις, κυρίως των βουλευτών του που προέρχονται από τη Δ. Μακεδονία. 
Ειδική αποστολή έχει ανατεθεί στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος σήμερα έχει αναλάβει ένα πρώτο "μασάζ" των άμεσα ενδιαφερόμενων βουλευτών.
Κατά τα λοιπά, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία ή το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της εσωκομματικής ζύμωσης.  
Το περιεχόμενο της συμφωνίας θα περάσει από την κρησάρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να την εγκρίνει. Κατόπιν τούτου, άπαντες θα δεσμεύονται από τις συλλογικές αποφάσεις.

 http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου