Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

«Κλείδωσε» με επιτόκιο 5,8% το δάνειο 200 εκατ. της ΔΕΗ


«Κλείδωσε» με επιτόκιο 5,8% το δάνειο 200 εκατ. της ΔΕΗ  

Της Μανταλένας Πίου

Mε επιτόκιο 5,80% και αρκετά σκληρούς όρους έκλεισε το κοινοπρακτικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ που διαπραγματευόταν εδώ και μήνες η ΔΕΗ με τις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ομόλογο που λήγει τον
Μάιο. Χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε τους όρους του δανείου, οι οποίοι προβλέπουν ακόμα τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, escrow account, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από συμβάσεις προμήθειας ρεύματος «καλών» εταιρικών πελατών της ΔΕΗ, καθώς και την επιστροφή στις τράπεζες εντός του 2017 ποσού ύψους 25 εκατ.
Αυτό που πέτυχε η ΔΕΗ μετά από τις διαπραγματεύσεις ήταν τα 25 εκατ. ευρώ να επιστραφούν στις τράπεζες, αφού η εταιρεία εισπράξει τα ποσά, άνω των 600 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, τα 320 εκατ. ευρώ για το 24% των μετοχών του Διαχειριστή και στην εταιρία του δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (330 εκατ. ευρώ για το 25% των μετοχών). Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, αρχικά οι τράπεζες ζητούσαν την επιστροφή 50 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η ΔΕΗ θα διαχειρίζεται τον νέο ειδικό λογαριασμό, τον οποίο αρχικά οι τράπεζες ζητούσαν να έχουν εκείνες τη διαχείριση.
Εν τω μεταξύ από την ενημέρωση που έκανε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκύπτει ότι έχει συμφωνηθεί η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση παλεύει για να κλείσει το θέμα της ΔΕΗ με βασικό σχεδιασμό τη διατήρηση του 51% των μετοχών και την παραχώρηση μόνον λιγνιτικών μονάδων και όχι υδροηλεκτρικών, ενώ πρόσθεσε ότι στους διαγωνισμούς θα μπορούν να λάβουν μέρος και εταιρείες του δημοσίου και όχι μόνον ιδιωτικές.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πείθει ότι τελικώς η ΔΕΗ δεν θα αναγκαστεί να πουλήσει και υδροηλεκτρικές μονάδες, «θα πουληθούν και υδροηλεκτερικά παρότι διαβεβαιώνουν για το αντίθετο..., ενώ έχει κλείσει η συμφωνία για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων», δήλωσε ο αρχηγός της ΛΑΕ και πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Αποκάλυψε δε ότι παράλληλα με τις διαδικασίες για την πώληση θα συνεχιστούν και τα ΝΟΜΕ, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Ενδιαφέρον
Οι μονάδες που θα πωληθούν θα προσδιοριστούν αργότερα, ενώ τον Σεπτέμβριο θα γίνει το μάρκετ τεστ προκειμένου να φανεί αν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Αν δεν εκδηλωθεί όμως το προσδοκώμενο ενδιαφέρον, τότε στα προς πώληση πακέτα αναγκαστικά θα προστεθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί καλά πληροφορημένες πηγές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κινητοποιήσει εταιρείες του Δημοσίου για να αγοράσουν λιγνιτικά, όπως τα ΕΛΤΑ που έχουν άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ενδεχομένως τα ΕΛΠΕ, τα οποία όμως σε προηγούμενη φάση, μέσω της Elpedison, της εταιρείας με την οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού, αρνήθηκαν σύμπραξη με τη ΔΕΗ σε λιγνιτικά εργοστάσια, επειδή το πακέτο δεν περιελάμβανε και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου