Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Τα λόγια είναι περιττά: Η ΔΕΗ ρουφάει το αίμα των καταναλωτών! Ωρα να παρέμβει ο εισαγγελέας

Αποτέλεσμα εικόνας για λογαριασμος δεη 
Την εποχή της κρίσης η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγιά της προσθέτοντας ένα σωρό εισφορές που κανείς δεν ξέρει σε ποιων τις τσέπες πάνε.
Τιμολόγια αυξημένα έως απαγορευτικά για τις τσέπες πολιτών που με τη βία πληρώνουν τα ενοίκιά τους και τα βγάζουν πέρα, φέρνουν καταστροφικές συνέπειες στην
καθημερινότητά τους.
Αν παρατηρήσει κανείς την τιμολόγηση θα δει ότι έχουν προστεθεί ποσά τα οποία δεν είναι δουλειά του καταναλωτή να τα πληρώνει αλλά του κράτους.
Το κράτος όμως έχει να εμφανίσει πλεονάσματα έχει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, στους πρόσφυγες και στους λαθρομετανάστες στους οποίους ετοιμάζεται να δώσει άσυλο!
Άρα πως να ασχοληθεί με την καθημερινότητα των πολιτών του;
Τους δένει μια πέτρα στο λαιμό και τους δείχνει το δρόμο για την θάλασσα.
Δείτε τα τιμολόγια τα παρακάτω που αφορούν νεαρή φοιτήτρια που ζει σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και απουσιάζει όλη μέρα από το σπίτι της, αλλά και το τιμολόγιο ζευγαριού που επίσης ζει στο κέντρο της Αθήνας κι επίσης απουσιάζει όλη μέρα από το σπίτι του.
Λογαριασμός οικίας 69 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας με έναν ένοικο
Λογαριασμός οικίας 50 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας με δύο ένοικους
Ιδια η κατανάλωση, τεράστια η χρέωση!
Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει η ίδια, όπως ομολογεί ακόμα και η ίδια η Επιχείρηση, οι λογαριασμοί είναι απίστευτα επιβαρημένοι με εκατοντάδες ευρώ, απόρροια άλλων χρεώσεων και φόρων…
Αποτέλεσμα; Το τελικό ποσό να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, οι καταναλωτές να βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή του και η ΔΕΗ να είναι ένα βήμα από την χρεοκοπία, αφού τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την επιχείρηση ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ!
Απίστευτες οι αυξήσεις στη χρέωση ενέργειας
Τραγικές για τον μέσο καταναλωτή είναι οι αυξήσεις στη χρέωση ενέργειας αλλά και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Συνολικά από το 2010 ως και το πρώτο εξάμηνο του 2016 η χρέωση ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 49%, ενώ από το 2005 ως το 2015, η αύξηση φθάνει στο 157% και είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη!
Ο μισός λογιαριασμός είναι φόροι και τέλη!
Το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι φόροι και τέλη, το 4% αφορά στη χρέωση για τα δίκτυα και το 56% είναι το έσοδο των εταιρειών προμήθειας, σύμφωνα με μελέτη των οίκων Ipsos, London Economics και Deloitte για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και καλύπτει την περίοδο 2010-2015.
Οι έξτρα χρεώσεις έγιναν πολύ πιο εμφανείς στους νέους αναλυτικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, που έδωσαν στον καταναλωτή την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τι και πόσα πληρώνει για τους φόρους, τα τέλη, υπέρ του Δήμου, της ΕΡΤ και μία σειρά από άλλες χρεώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πάντως σχετικές με την ηλεκτρική ενέργεια.
Αύξηση – ρεκόρ 157% στις χρεώσεις ρεύματος την τελευταία 10ετία
Πρόκειται για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού με τα έσοδα να προορίζονται για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα, τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που είναι και η μεγαλύτερη από τις σχετικές δαπάνες και αφορά στην κάλυψη της διαφοράς κόστους παραγωγής ρεύματος μεταξύ του φθηνότερου ηπειρωτικού συστήματος και του ακριβότερου μη διασυνδεδεμένου στα νησιά, όπου χρησιμοποιείται πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και στην κάλυψη του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) της ΔΕΗ κλπ.
Τέλος υπάρχει και το ΕΤΜΕΑΡ για τη κάλυψη του κόστους των ΑΠΕ, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με το ρεύμα που παράγεται από συμβατικά καύσιμα.
Ας σημειωθεί ότι οι χρεώσεις αυτές είναι ρυθμιζόμενες, δηλαδή η χρέωση/Kwh ορίζεται από τη ΡΑΕ και είναι ίδιες ανεξαρτήτως του παρόχου ηλεκτρισμού που έχει επιλέξει ο καταναλωτής, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσει σε κάθε λογαριασμό σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση ενέργειας που πραγματοποιεί.
Ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Παρότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι οι υψηλότερες της Ευρώπης, οι μεγάλες αυξήσεις των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τους φόρους έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα τον λογαριασμό ρεύματος. Σχετικές έρευνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι σε σχέση με το εισόδημα των νοικοκυριών η Ελλάδα έχει από τους ακριβότερους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, πράγμα που εκτός των άλλων έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε χώρες της Ευρώπης όπου η δαπάνη για ρεύμα κατέχει υψηλότερο μερίδιο στον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού παρατηρούνται και τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα. Για παράδειγμα στη Βουλγαρία, χώρα με τη χαμηλότερη τιμή ρεύματος στην Ε.Ε., 9,6 σεντς/ Kwh αλλά και την ακριβότερη αν συνεκτιμηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, -ο μέσος εργαζόμενος δαπανά το 3% του εισοδήματός του για το ρεύμα- το 1/3 του πληθυσμού έχει ληξιπόθεσμους λογαριασμούς. Στην Κροατία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν στο 30%, στη Ρουμανία το 29% και στην Ελλάδα επίσης σε ένα σημαντικότατο ποσοστό, αφού τα ληξιπρόθεσμα στη ΔΕΗ έχουν φθάσει στα 2,6 δισ. ευρώ, πάνω από το 50% του τζίρου της εταιρείας.
Κοινωνικό τιμολόγιο Ένας στους πέντε καταναλωτές απάντησε ότι επωφελήθηκε από το κοινωνικό τιμολόγιο ή από βοήθεια της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας. Εξάλλου πολύ χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά αλλαγής προμηθευτή στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία: Ως την άνοιξη του 2015, που καλύπτει η έρευνα, στην Ελλάδα είχε αλλάξει προμηθευτή το 1%, έναντι του 14% που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ-28. Οι χώρες με τις περισσότερες αλλαγές προμηθευτή είναι η Βρετανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, με το 28% των καταναλωτών να είχε αλλάξει εταιρεία ηλεκτρισμού. Χαμηλά ποσοστά αλλαγής (μεταξύ 0,2% και 2%) εμφανίζουν η Ισλανδία, η Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές στην Ε.Ε. επιλέγουν να παραμείνουν με την τρέχουσα σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και όταν υπάρχουν καλύτερες διαθέσιμες προσφορές, ενώ δηλώνουν ότι έχουν σημαντικές δυσκολίες στη σύγκριση των προσφορών και των τιμολογίων.

 http://www.ipaideia.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου