Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Στο τραπέζι η πρόταση Παναγιωτάκη για σπάσιμο της ΔΕΗ. Στόχος του υπουργείου είναι ως την Τετάρτη που αναχωρούν οι δανειστές να έχει βρεθεί ο κοινός τόπος με τους θεσμούς για το θέμα της ΔΕΗ.

 
Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν οι δανειστές όσον αφορά “την πρόταση Παναγιωτάκη” για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τη ΔΕΗ, ενώ οι τριμερείς συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας, της
ΔΕΗ και των θεσμών, δεν επαναλήφθηκαν χθες.  
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης έχει ως γνωστόν θέσει στο τραπέζι την ιδέα της πώλησης ενός χαρτοφυλακίου πελατών της ΔΕΗ, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο της εταιρίας στη λιανική αγορά. Το μοντέλο αυτό,  αν εγκριθεί,  θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις δημοπρασίες ηλεκτρισμού  (ΝΟΜΕ), προκειμένου η απώλεια μεριδίου να μην γίνει αποκλειστικά και μόνον μέσω των ΝΟΜΕ, πρακτική που η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί καταστροφική.
Ωστόσο φαίνεται ότι το σχέδιο αυτό έχει γεννήσει πολλά  ερωτήματα στους δανειστές σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, ερωτήματα που δεν έλυσαν οι δύο διαδοχικές συναντήσεις, την Παρασκευή και το Σάββατο,  των εκπροσώπων των τριών πλευρών, στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Παναγιωτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες.  Ως  αργά χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί ο επόμενος γύρος των επαφών 
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα κλιμάκια των δανειστών εξετάζουν τα πάντα για τη ΔΕΗ,  από τις ληξιπρόθεσμές οφειλές και τη διάρθρωσή τους, τα χρέη της εταιρίας στους φορείς της αγοράς, τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής  με τις δύο εκπτώσεις που έχει δώσει ( το 15% στους συνεπείς πελάτες και το 6% σε όσους προπληρώνουν την ετήσια κατανάλωση) και πώς επηρεάζουν το άνοιγμα της αγοράς, την πολιτική διακανονισμών και αποκοπών κλπ. Επίσης εξετάζονται όλα τα στοιχεία για το πώς λειτούργησαν οι πρώτες δημοπρασίες, καθώς και η επίδραση που έχουν οι διάφορες χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Στόχος του υπουργείου είναι ως την Τετάρτη που αναχωρούν οι δανειστές να έχει βρεθεί ο κοινός τόπος με τους θεσμούς για το θέμα της ΔΕΗ. Ωστόσο εγείρονται αρκετές αμφιβολίες για το αν τελικώς θα επιτευχθούν οι βασικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, να μην αυξηθεί η ποσότητα των δημοπρασιών και να μην ζητηθούν δεσμεύσεις για πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου