Θοδωρής Παναγούλης
Να αποφύγει πάση θυσία την δέσμευση για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ (εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην παραγωγή και κυρίως στην προμήθεια) επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς το ΥΠΕΝ.
Προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκει να υπάρξει διεύρυνση
στα πιθανά εναλλακτικά δομικά μέτρα και να περιληφθούν και μέτρα όπως η δημιουργία και πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ στον τομέα της προμήθειας ρεύματος.
Αυτός είναι ο λόγος που έχει μπεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς η πρόταση της ΔΕΗ, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους δανειστές χθες το βράδυ.
Το ΥΠΕΝ προσδοκά ότι με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθεί, σε αυτή τη φάση, η πίεση της τρόικας για ρητή αναφορά σε πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Αξιόπιστοι παράγοντες εκτιμούν ότι, πράγματι, οι πιθανότητες να υπάρξει μια διατύπωση περισσότερο «στρογγυλεμένη», που να μη δημιουργεί άμεσα μείζον πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, είναι πολλές.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της επεξεργάστηκε τη λύση της πώλησης πελατολογίου μέσω θυγατρικών σε αντιδιαστολή με τις δημοπρασίες NOME τις οποίες θεωρεί καταστροφικές. Από πουθενά όμως δεν προκύπτει ότι η τρόικα θα κάνει πίσω στην πίεση που ασκεί για αύξηση των δημοπρατούμενων μέσω NOME ποσοτήτων ρεύματος.
Πολλώ μάλλον όταν θεωρεί ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η ΔΕΗ λόγω της αποκλειστικής χρήσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων και τω νερών δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνον πλημμελώς και εμβαλωματικά με τα NOME, ενώ η αποτελεσματική αντιμετώπιση θα υπήρχε μόνο με την πώληση μονάδων. Επιπλέον οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται πεισμένοι ότι η ΔΕΗ εμποδίζει την κινητικότητα στη λιανική του ρεύματος με όποιον τρόπο μπορεί (για παράδειγμα με την πολύ μεγάλη μείωση των τιμολογίων). Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο επέμειναν χθες να ζητούν απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν μειώνονται τα μερίδια της ΔΕΗ.
Παρόλα αυτά, θεωρείται πιθανό η τρόικα να κάνει πίσω όσον αφορά την μαξιμαλιστική απαίτηση για σωρευτικό υπολογισμό των προς δημοπράτηση ποσοτήτων χρόνο με το χρόνο, (20% το 2017, 33% το 2018 κ.ο.κ.). Εκτιμάται όμως ότι δεν πρόκειται να μείνουμε και σε όσα προβλέπει ο νόμος (12% το 2017, 13% το 2018 κ.λπ.). Ήδη άλλωστε η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει ως συμβιβαστική λύση ποσότητες 17% το χρόνο.
Συνεπώς ένα πιθανό σενάριο συμφωνίας θα μπορούσε να περιλαμβάνει, α) αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ρεύματος στα NOME στα επίπεδα του 17 – 20% το χρόνο, β) ένταξη στο μνημόνιο της υποχρέωσης δημιουργίας και πώλησης πελατολογίου της ΔΕΗ μέσω θυγατρικών και γ) ένα αυστηρό χρονικό όριο για την επίτευξη των στόχων, μετά από το οποίο η διαδικασία πώλησης μονάδων θα αποτελεί μονόδρομο.
Το αν θα καταφέρει ο κ. Σταθάκης μια τέτοια συμφωνία, η οποία στην ουσία θα μεταφέρει για αργότερα τη λήψη των «μεγάλων» αποφάσεων, μένει να αποδειχθεί.
Παρουσίαση της πρότασης ΔΕΗ
Κατά τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση του κ. Σταθάκη και του κ. Παναγιωτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας, η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασε το εναλλακτικό σχέδιο της επιχείρησης για το άνοιγμα της αγοράς μέσω πώλησης θυγατρικών που θα περιλαμβάνουν πελατολόγιο της εταιρείας.
Στόχος μας είναι να προχωρήσει με ασφάλεια το άνοιγμα της αγοράς ανέφεραν αρμόδιες πηγές μετά το πέρας της συνάντησης προσθέτοντας ότι οι θεσμοί άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση "χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα συμφωνούν".
Στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει ολοκληρώσει τη σύσταση των (2 πιθανότατα) εταιρειών που θα διατεθούν σε ανταγωνιστές μέχρι τον Ιούνιο ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες σήμερα επελέγη ως σύμβουλος για τη διαδικασία η PWC.
Υπάρχουν προβλήματα με την υπάρχουσα διαδικασία, οι πελάτες δε φεύγουν από τη ΔΕΗ, διαβεβαιώσαμε τους θεσμούς ότι στόχος μας είναι το άνοιγμα της λιανικής, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι το "εργαλείο" για το άνοιγμα της αγοράς δεν είναι το μείζον. Στο ερώτημα, δε, γιατί δεν ανοίγει η αγορά, από πλευράς ΔΕΗ παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεγάλο μέρος των καταναλωτών (οφειλέτες, υψηλή τάση, ειδικά τιμολόγια κ.α.) παραμένουν αναγκαστικά στη ΔΕΗ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι στόχος και της ΔΕΗ είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση καθώς η ανισορροπία ανάμεσα στα μερίδια που έχει η επιχείρηση στην παραγωγή και τη λιανική είναι εις βάρος της. Τόνισε δε ότι η ΔΕΗ έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους ανταγωνιστές της στη λιανική να συνεργαστούν στο σχεδιασμό των θυγατρικών και ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε αυτές ως παθητικός μέτοχος προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά πελατών σε αυτές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρξουν δυο ακόμη συναντήσεις σήμερα και αύριο μεταξύ της ΔΕΗ και των τεχνικών κλιμακίων για να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες της πρότασης της ΔΕΗ αλλά και νομικά ζητήματα που πιθανόν εκκρεμούν. Για το σκοπό αυτό άλλωστε θα προσληφθεί και Νομικός σύμβουλος για τη διαδικασία. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια διαδικασία με τη συμμετοχή και της αγοράς ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τέλος όπως διευκρινίζεται αρμοδίως η συζήτηση με τους θεσμούς δεν υπεισήλθε στα λεγόμενα εναλλακτικά δομικά μέτρα (πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ).
Τέλος όπως διευκρινίζεται αρμοδίως η συζήτηση με τους θεσμούς δεν υπεισήλθε στα λεγόμενα εναλλακτικά δομικά μέτρα (πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ).
http://energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου