Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Κοντά στα 2 δισ. η κρατική ενίσχυση για επιδοτήσεις στο ρεύμα το Σεπτέμβριο - Στα επίπεδα των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα η «καθαρή» τιμή στους οικιακούς


Το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων στο ρεύμα σχεδιάζει να απορροφήσει τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση, δρομολογώντας άλμα στις επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα, ώστε να αντισταθμίσει το άλμα των χρεώσεων που ανακοίνωσαν πριν από δύο 24ωρα οι εταιρείες προμήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στόχος είναι οι «καθαρές» λιανικές τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι οικιακοί

καταναλωτές να παραμείνουν (με κριτήριο τις χρεώσεις της ΔΕΗ) στα 15 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όπως και τον Αύγουστο, ενώ για τους επαγγελματικούς καταναλωτές οι «καθαρές» τιμές θα κυμανθούν υψηλότερα, σε περίπου διπλάσια επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση για τον επόμενο μήνα θα εκτιναχθεί μεσοσταθμικά στα επίπεδα των 60 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 33,7 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 70%.

Όπως είναι φυσικό, η σημαντική αύξηση της επιδότησης θα «μεταφραστεί» σε σημαντική αύξηση του κόστους των μέτρων ενίσχυσης για τον Σεπτέμβριο, το οποίο εκτιμάται ότι θα πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 900 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από κονδύλια του προϋπολογισμού, ενώ ποσό περί το 1,1 δις. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή από πόρους προερχόμενους από τις δημοπρασίες ρύπων, τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και τα έσοδα που προκύπτουν από το χρηματιστήριο ενέργειας μετά το πλαφόν που έχει τεθεί στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα το «δίχτυ προστασίας» στις ανατιμήσεις του ρεύματος ανήλθε στα 1,136 δισ. ευρώ. Επομένως, αυτή τη φορά θα χρειαστεί να «επιστρατευθούν» σχεδόν διπλάσια κεφάλαια.

Το αργότερο την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Στόχος είναι τα μέτρα ενίσχυσης για τον Σεπτέμβριο να δημοσιοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έτσι, οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θα γίνουν το αργότερο έως την Τετάρτη, με πιθανότερη ημερομηνία την Τρίτη 23 Αυγούστου.

Το «τοπίο» που διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο είναι εξαιρετικά αρνητικό, με τις αυξήσεις των χρεώσεων των προμηθευτών να ξεπερνούν σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και το 60%.

Είναι ενδεικτικό ότι, αν δεν συνυπολογισθούν οι εκπτώσεις συνέπειας που παρέχουν ορισμένοι προμηθευτές, η μικρότερη ονομαστική χρέωση που ανακοινώθηκε για τον Σεπτέμβριο είναι 67,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αντίθετα, τον Αύγουστο η μικρότερη ονομαστική τιμή ήταν μόλις 48,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα – από τη ΔΕΗ, η χρέωση της οποίας για τον επόμενο μήνα ξεκινά από τα 78,8 ευρώ.

Μεγαλύτερη η «έκθεση» της DAM στο αέριο τον Σεπτέμβριο

Όπως έχει γράψει το energypress, η εκτίναξη των χρεώσεων Σεπτεμβρίου οφείλεται στην κοινή εκτίμηση που μοιράζεται όλος ο κλάδος προμήθειας, για ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη των τιμών αερίου τον επόμενο μήνα, η οποία θα παρασύρει προς τα πάνω την αγορά Επόμενης Ημέρας. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, το γεγονός αυτό θα συνδυασθεί τον επόμενο μήνα με ακόμη μεγαλύτερη «έκθεση» της εγχώριας αγοράς στις ανατιμήσεις του αερίου, καθώς αναμένεται να μειωθεί το μερίδιο του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής (όπως γίνεται κάθε φθινόπωρο), ώστε η ΔΕΗ να αρχίσει να αυξάνει σταδιακά το απόθεμα καυσίμου στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις για το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου στο TTF κινούνται στα επίπεδα των 230-235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 172 ευρώ. Επομένως, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η ελληνική DAM θα κινηθεί τον Σεπτέμβριο αισθητά πάνω από τα 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα -ακόμη και στα 550 ευρώ ανά Μεγαβατώρα- όταν ο Αύγουστος εκτιμάται ότι θα κλείσει στα επίπεδα των 400-420 ευρώ.

 

 Θοδωρής Παναγούλης

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου