Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Σε κυμαινόμενες χρεώσεις μεταφέρει 500.000 πελάτες η ΔΕΗ


Προειδοποιητικές επιστολές στους καταναλωτές που λήγουν τα σταθερά συμβόλαιά τους ότι περνούν στα επιδοτούμενα κυμαινόμενα τιμολόγια ● Νέα μονομερής αλλαγή όρων σύμβασης και ασάφειες για το μέλλον των σταθερών χρεώσεων.

Ενώ πάνω από 6 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το

περασμένο φθινόπωρο βρέθηκαν παγιδευμένα στη περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής» και τις εξωφρενικές χρεώσεις στις τιμές του ρεύματος από ΔΕΗ και ιδιώτες παρόχους, περίπου 500.000 καταναλωτές είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται τυχεροί.

Ο λόγος για όσους είχαν επιλέξει από τις αρχές του 2021 τα προγράμματα σταθερής χρέωσης που λανσάρισε τότε η ΔΕΗ myHomeEnter και myHomeEnter+, με χρέωση μόλις 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα για την ημερήσια, 0,78 για τη νυχτερινή κατανάλωση και πάγιο 1,60 ευρώ. Αντίστοιχα προγράμματα σταθερής χρέωσης είχαν και οι ιδιώτες πάροχοι, αλλά έσπευσαν μονομερώς να τα καταργήσουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά προκαλώντας αντιδράσεις και προσφυγές των πελατών τους στη ΡΑΕ, στον Συνήγορο του Καταναλωτή ή στα δικαστήρια.

Οταν έγινε αντιληπτό τι εστί… ρήτρα, τα προγράμματα σταθερής χρέωσης της ΔΕΗ προσέλκυσαν κύμα νέων πελατών, το οποίο η «δημόσια» επιχείρηση έσπευσε να αποθαρρύνει -δηλαδή να διώξει πελάτες- με τρεις διαδοχικές αυξήσεις στη χρέωση ανά κιλοβατώρα και στα πάγια. Ετσι από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα το 2021, η χρέωση για όσους μπαίνουν τώρα στα προγράμματα myHomeEnter έχει φτάσει στα 56 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με πάγιο στα 3 ευρώ/μήνα.

Το διάλειμμα όμως τελείωσε για τους 500.000 τυχερούς πελάτες της ΔΕΗ. Οσοι είχαν συμβόλαια 24μηνης ή 12μηνης διάρκειας, που σταδιακά λήγουν, λαμβάνουν προειδοποιητική επιστολή που τους ενημερώνει με αρκετή ασάφεια ότι η εταιρεία «δεν πρόκειται να μεταβάλει τις χρεώσεις και τους όρους τιμολόγησης όσο διαρκούν τα συμβόλαια», αλλά μετά τη λήξη τους οι καταναλωτές «πρόκειται να μεταβούν στο νέο προϊόν κυμαινόμενης τιμής ΔΕΗ myHomeOpen με εφαρμογή των αντίστοιχων όρων και χρεώσεων».

Ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι; Αγνωστο αφού οι υπάλληλοι του τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΗ, στο οποίο απευθύνονται οι απορημένοι καταναλωτές, δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν αν θα υπάρχουν στο εξής προγράμματα σταθερής χρέωσης ή όχι, παραπέμπουν σε ανακοινώσεις τον Σεπτέμβριο και υπόσχονται ότι υπάλληλος της ΔΕΗ θα επικοινωνήσει μαζί τους «για να επιλέξουν το κατάλληλο για κάθε νοικοκυριό πρόγραμμα».

Αυτό που υπονοείται από την αμήχανη επικοινωνία καταναλωτών και υπαλλήλων της ΔΕΗ είναι ότι «με την κρατική επιδότηση δεν έχει νόημα να μένει κανείς στα πολύ ακριβότερα πλέον προγράμματα σταθερής χρέωσης». Κι αν το… αφεντικό τρελαθεί και σταματήσει την επιδότηση ή το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στερέψει από πόρους και η επιδότηση μειωθεί δραστικά; Σ’ αυτό δεν υπάρχει απάντηση.

Αυτό που είναι σαφές από την επιστολή της ΔΕΗ στους πελάτες της είναι ότι όπως τον περασμένο Αύγουστο πέρασε εκατομμύρια νοικοκυριά με τιμολόγια Γ1 στη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής εν αγνοία τους, έτσι και τώρα αλλάζει μονομερώς τους όρους της σύμβασης. Αναφέρει μάλιστα ότι αυτή θα ανανεώνεται αυτόματα με ετήσια διάρκεια αν ο καταναλωτής δεν ενημερώσει ότι «επιθυμεί ανανέωση με ένα από τα άλλα διαθέσιμα προϊόντα». Τα οποία δεν ξέρουμε αν και σε ποια εκδοχή θα υπάρχουν τον επόμενο μήνα.

 

 

 

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου