Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Την τάση συγκέντρωσης στη λιανική του ρεύματος σηματοδοτεί η εξαγορά της Watt+Volt από την Mytilineos – Ο δύσκολος χειμώνας για τις εταιρείες προμήθειας


Ως εναρκτήριο λάκτισμα για την αναμενόμενη και προβλεπόμενη από πολλούς κινητικότητα στον κλάδο της λιανικής ρεύματος και αερίου αξιολογεί η αγορά το σημαντικό deal που ανακοινώθηκε χθες με την εξαγορά της Watt+Volt από την Mytilineos.

Ο leader των καθετοποιημένων ενεργειακών εταιρειών προσάρτησε

στο χαρτοφυλάκιό του τη μεγαλύτερη και πιο δυναμική μη καθετοποιημένη εταιρεία προμήθειας, ισχυροποιώντας έτσι τη θέση του στην αγορά και δημιουργώντας ένα πολύ αξιόλογο μέγεθος, καθώς, με την ολοκλήρωση του deal, το ενιαίο μερίδιο της Mytilineos στο ρεύμα αγγίζει πλέον το 10%, διαθέτοντας 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για αντίστοιχες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, κάποιες μάλιστα μεταξύ πολύ ισχυρών «παικτών», συζητήσεις οι οποίες διεξάγονται κατά περιόδους αλλά ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, έχουν σήμερα πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες ευόδωσης, δεδομένου ότι τα πράγματα έχουν στενέψει πολύ στον τομέα της προμήθειας, ενώ ο ερχόμενος χειμώνας εμφανίζεται ως μια πολύ δύσκολη άσκηση επιβίωσης για τις εταιρείες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε ήδη λόγο χθες για «ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες».

Το πρόβλημα ρευστότητας

Το σημαντικότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων προμήθειας είναι η απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους εν μέσω της τεράστιας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Οι δυσκολίες στον τομέα της ρευστότητας θεωρούνται ως ο βασικός κινητήριος μοχλός για τη διαφαινόμενη τάση επιχειρηματικής συγκέντρωσης στον κλάδο.

Η ίδια η ΡΑΕ με πρόσφατη επιστολή της προς το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει τη σκοπιμότητα άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των Προμηθευτών, καθώς "ο κλάδος αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν Συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις «Energa – Hellas Power») συνθηκών ολιγοπωλίου ή/και μονοπωλίου".

Οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης αυξάνουν ραγδαία όσο αυξάνουν οι τιμές του ρεύματος, καθώς οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς για το ρεύμα που αγοράζουν κάθε μέρα στο χρηματιστήριο ενέργειας. Επιπλέον, οι προμηθευτές έχουν να αντιμετωπίσουν:

  • Τη χρηματοδότηση εκ μέρους τους, για διάστημα πάνω από μήνα, των επιδοτήσεων που ανακοινώνει η κυβέρνηση.
  • Την εκτόξευση των απλήρωτων λογαριασμών και των διακανονισμών λόγω αδυναμίας των καταναλωτών.
  • Τις απώλειες από αποχωρήσεις πελατών που αξιοποιούν τη δυνατότητα «ενεργειακού τουρισμού» που τους δίνει το σύστημα.
  • Την υποχρέωση να πληρώνουν, χωρίς μάλιστα τις «ευκολίες» που είχαν υιοθετηθεί στο τέλος του 2021, τις οφειλές τους προς τους Διαχειριστές, ανεξάρτητα από το αν έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους ή όχι.

Οι εταιρείες έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες να «τραβούν» νέες γραμμές χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αλλά και τις δυνατότητες των μετόχων τους να αιμοδοτούν τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα ρευστότητας μάλιστα δεν αφορά πλέον μόνον τις αμιγώς εμπορικές εταιρείες, αλλά, για πρώτη φορά, και τις καθετοποιημένες ηλεκτρικές επιχειρήσεις, οι οποίες, μετά την υιοθέτηση πλαφόν στις αμοιβές που λαμβάνουν για την παραγωγή τους, δεν έχουν τα περιθώρια να χρηματοδοτούν τις ανάγκες της προμήθειας από τις αυξημένες εισπράξεις στο χρηματιστήριο ενέργειας για το ρεύμα που παράγουν.

Κοινή γραμμή

Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά ο κατ΄ εξοχήν φορέας των καθετοποιημένων «παικτών» (ΕΣΑΗ) και ο φορέας των προμηθευτών (ΕΣΠΕΝ), εξέδωσαν πρόσφατα κοινή ανακοίνωση στην οποία περιγράφουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας, των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης και της δυσκολίας των πελατών τους να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς ρεύματος: «Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων  οφειλών των καταναλωτών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά αναφερόμενοι στο θέμα των επιπτώσεων από την ανεμπόδιστη μετακίνηση των πελατών τους από πάροχο σε πάροχο.

Οι δύο σύνδεσμοι ζητούν την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις αλλαγές προμηθευτή από τους καταναλωτές, υπογραμμίζοντας το νομοθετικό κενό και την ολιγωρία προσαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου στα δεδομένα της απόφασης του ΣτΕ το 2021.

Προτρέπουν τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν την κοινή απόφαση για τη χορήγηση προκαταβολών ζητώντας κάθε μήνα το 75% των επιδοτήσεων που πρόκειται να χορηγούν για λογαριασμό του ΤΕΜ στους πελάτες τους.

Επίσης οι σύνδεσμοι καλούν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το ελαστικό θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις με τη χορήγηση στις εταιρείες ενέργειας κρατικές εγγυήσεις για τις συναλλαγές τους με το χρηματιστήριο ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ.

Τέλος ζητούν από τα υπουργεία την καθιέρωση αντίστοιχου με την περίοδο του κορωνοϊού πλαισίου διακανονισμών της καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους Διαχειριστές. 

 

Θοδωρής Παναγούλης

energypress.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου