Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Η ΔΕΗ διώχνει καταναλωτές από σταθερές χρεώσεις


Στα 56 λεπτά η κιλοβατώρα το myHomeEnter από αυτόν τον μήνα ● Πενταπλασιάστηκε σε έναν χρόνο ● Σήμερα η έγκριση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών από τη συνέλευση της επιχείρησης

Η σχεδόν δημόσια ΔΕΗ φαίνεται ότι αποφάσισε να κλέψει τη δόξα

των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος και να κατακτήσει την κορυφή στις εξωφρενικές ανατιμήσεις! Ενώ η ΡΑΕ «φοβερίζει» με κυρώσεις τους παρόχους για τις παραπλανητικές διαφημίσεις, η ΔΕΗ αθορύβως προχώρησε στην τρίτη συνεχή αύξηση στα σταθερά τιμολόγιά της, τα προγράμματα ΔΕΗ myHomeEnter που αποτέλεσαν για κάποιο διάστημα καταφύγιο από την τρέλα της ρήτρας αναπροσαρμογής, υπερδιπλασιάζοντάς τα από την 1η Αυγούστου. Ετσι, όσοι καταναλωτές θελήσουν να κάνουν συμβόλαια σταθερής χρέωσης από αυτόν τον μήνα, με ετήσια ή διετή δέσμευση, θα αντιμετωπίσουν μια χρέωση 56 λεπτών ανά κιλοβατώρα για την ημερήσια κατανάλωση και 48 λεπτών για το νυχτερινό. Οι τιμές μέχρι τις 31/7 ήταν 24 και 18 λεπτά αντίστοιχα, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν 10 και 8 λεπτά. Επομένως, η ΔΕΗ έχει πενταπλασιάσει τη βασική σταθερή χρέωση ρεύματος στο ημερήσιο και την έχει εξαπλασιάσει στο νυχτερινό μέσα σε έναν χρόνο, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μιλάμε για αυξήσεις 230% και 260% αντίστοιχα!

Πώς δικαιολογεί η ΔΕΗ αυτές τις εξωφρενικές αυξήσεις; Υπάρχει πράγματι μια σημαντική αύξηση άνω του 25% στην τιμή του φυσικού αερίου τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου νεύρων με τις ροές από τη Ρωσία, αλλά υπερδιπλασιασμός δεν υπήρξε, ενώ το αέριο καλύπτει μέχρι το 40% του παραγωγικού μίγματος, με τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά να ξεπερνούν πια το 20% σε καθημερινή βάση.

Ποια συνάρτηση κόστους/παραγωγής δικαιολογεί πενταπλασιασμό από πέρσι το καλοκαίρι; Καμιά, με εξαίρεση το κυνήγι της υψηλής κερδοφορίας που θέλει να προσφέρει η ΔΕΗ στους μετόχους της, ιδιαίτερα τους φρέσκους, αυτούς που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία το ποσοστό του Δημοσίου έπεσε στο 34%. Οι μέτοχοι θέλουν μερίσματα, τα μερίσματα απαιτούν κερδοφορία, η κερδοφορία απαιτεί τις ελάχιστες δυνατές «αγαθοεργίες» και εκπτώσεις από τη ΔΕΗ και αξιοποίηση του τεράστιου περιθωρίου κέρδους που αφήνουν η ενεργειακή κρίση και οι κρατικές επιδοτήσεις, που στο μεγαλύτερο μέρος τους επιστρέφουν στο ταμείο της «δημόσιας» επιχείρησης, η οποία παραμένει ο κυρίαρχος ηλεκτροπαραγωγός και προμηθευτής ρεύματος, ένα υβρίδιο μονοπωλίου-μονοψωνίου που έχει πάρει διαζύγιο από τον άλλοτε κοινωφελή ρόλο του.

Κατά τα φαινόμενα, η διατήρηση της επιδοτούμενης πλέον κερδοφορίας της ΔΕΗ -ακόμη περιμένουμε να μάθουμε τον λογαριασμό της φορολόγησης των υπερκερδών της- μάλλον διευκολύνεται με την εξώθηση των καταναλωτών στα κυμαινόμενα τιμολόγια με την «παγωμένη» ρήτρα αναπροσαρμογής. Οταν για τουλάχιστον έναν χρόνο, με την κρατική επιδότηση, η τελική χρέωση πάει περίπου στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τι λόγο έχει να πληρώνει ένα νοικοκυριό 56 λεπτά/KWh; Μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει επιλέξει να διώξει όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές από τα τιμολόγια σταθερής χρέωσης στα επιδοτούμενα της κυμαινόμενης, που της εξασφαλίζουν κρατικά εγγυημένα έσοδα.

Και με αυτά τα κρατικά εγγυημένα έσοδα (χρήματα των καταναλωτών και των φορολογουμένων, για να μην ξεχνιόμαστε) μπορεί σήμερα, στην έκτακτη συνέλευση των μετόχων της, να αποφασίσει το πρόγραμμα επαναγοράς μέχρι 36 εκατ. ιδίων μετοχών (10% του κεφαλαίου της) με εύρος τιμής 2,5-17 ευρώ ανά μετοχή, για να κάνει παιχνίδι στο χρηματιστήριο και να αβγατίσει και από εκεί την κερδοφορία της. Πολύ βασικό και πολύ βολικό αυτό άλλωστε, όχι μόνο για τους νέους μεγαλομετόχους της ΔΕΗ, αλλά και για τα bonus εκατομμυρίων σε μετοχές που έχει αποφασιστεί να δοθούν στον κ. Στάσση και στα άλλα στελέχη της διοίκησης της επιχείρησης ως αμοιβή για τις καλές επιδόσεις της. Εδώ πλέον μιλάμε για καθαρή κερδοσκοπία εις βάρος των καταναλωτών.

 

 

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου