Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ληνοπεράματα: Παράταση μέχρι τέλος του 2023 για τις μονάδες αεριοστρόβιλων της ΔΕΗ

 Λινοπεράματα

Συνεχίζουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 και μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική οι αεριοστροβιλικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη

Άλλη μια παράταση πήρε η λειτουργία αεριοστροβιλικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, που κανονικά, με βάση τις οδηγίες της Κομισιόν, ήταν να κλείσουν για περιβαλλοντικούς

λόγους από την εκπνοή του 2019.

H νέα παράταση με χρονική ισχύ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 αφορά σε μονάδες σε Ληνοπεράματα και Χανιά, και δόθηκε κι αυτή, όπως και οι προηγούμενες, για λόγους ηλεκτρικής ασφάλειας και επάρκειας στο νησί μας, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η υπό εξέλιξη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Θυμίζουμε ότι στην Κρήτη λειτουργούν οι μονάδες στον Αθερινόλακκο, ισχύος 195 MW, οι μονάδες στα Ληνοπεράματα Ηρακλείου, ισχύος 243 MW, και οι μονάδες στην Ξυλοκαμάρα Χανίων, ισχύος 290 MW. Η ζήτηση στην Κρήτη σήμερα κινείται γύρω στα 700 MW. Οι κοινοτικές οδηγίες που εφαρμόζονται από το 2020 και το 2021 κανονικά θα “πετούσαν” εκτός λειτουργίας τη συντριπτική πλειοψηφία των παλιών συμβατικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εδώ στο νησί μας.

Ωστόσο, συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως γίνεται και με τις υπόλοιπες συμβατικές μονάδες της ΔΕΗ, ώστε να μη βρεθεί η Κρήτη σε κατάσταση ηλεκτρικής ανεπάρκειας.

Η πρώτη παράταση λειτουργίας των αεριοστροβιλικών μονάδων είχε δοθεί το 2019, μέσω ειδικής τροπολογίας που είχε καταθέσει ο τότε υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, και η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κατά τη λειτουργία τους, οι μονάδες δύνανται να λειτουργούν και μετά την 1η/1/2020 με τις οριακές τιμές εκπομπών αερίων ρύπων που προβλέπονται στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Οδηγιών 2001/80/Ε.Κ. και 2008/1/Ε.Κ. Οι παρεκκλίσεις αυτές έχουν σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της νήσου για το χρονικό διάστημα από το έτος 2020 και μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική».

Έκτοτε δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις λειτουργίας για τις αεριοστροβιλικές μονάδες, με τελευταία την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, που έδωσε η ΡΑΑΕΥ στις άδειες παραγωγής των δύο αεριοστροβιλικών μονάδων, ισχύος 27,95 MW έκαστη, που βρίσκονται στους ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων Ηρακλείου και Χανίων.

Η απόφαση ήρθε μετά από αίτημα της ΔΕΗ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος ενεργειακός εφοδιασμός του νησιού μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Μάλιστα, η ΡΑΑΕΥ στο σκεπτικό της απόφασής της σημειώνει ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον Ρυθμιστή, «η εγκατεστημένη καθαρή ισχύς των θερμικών μονάδων στην Κρήτη ανέρχεται σήμερα σε 600 MW, ενώ η ζήτηση στο νησί κατά τα επόμενα έτη αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια».

Μεταβατικό στάδιο - Οριστική λύση με τα καλώδια

Στο σκεπτικό της απόφασής της, σύμφωνα με το energypress.gr, η ΡΑΑΕΥ αναφέρεται και στις δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης: «Περαιτέρω, η αναγκαιότητα διαθεσιμότητας του παραγωγικού δυναμικού στην Κρήτη εξαρτάται από την ολοκλήρωση των δύο φάσεων της διασύνδεσης της νήσου με την ηπειρωτική χώρα, η οποία συνιστά την οριστική λύση για τη μακροχρόνια διασφάλιση της ηλεκτροδότησης της νήσου. Όσον αφορά στο έργο της διασύνδεσης της Κρήτης, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις».

Η πρώτη φάση που αφορά στην κατασκευή γραμμής μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, ισχύος περίπου 2x140 MW, ολοκληρώθηκε εντός του 2021 και βρίσκεται σε λειτουργία.

«Παράλληλα», συνεχίζει η ΡΑΑΕΥ στο σκεπτικό της απόφασής της, «η ολοκλήρωση της Φάσης ΙΙ της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, συνολικής καθαρής ισχύος 2x500 MW, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Β’ εξάμηνο του 2023.

Συνεπώς, κατά το μεταβατικό διάστημα μεταξύ ολοκλήρωσης των δύο φάσεων υλοποίησης της διασύνδεσης, για την επάρκεια ηλεκτροδότησης του νησιού είναι αναγκαία η διαθεσιμότητα παραγωγικού δυναμικού», τονίζεται σχετικώς.

Η ΡΑΑΕΥ, επίσης, θεωρεί ασύμφορες τις ενοικιαζόμενες θερμικές μονάδες κατά τις περιόδους αιχμής, και επιχειρηματολογεί για τη χορήγηση της παράτασης της άδειας παραγωγής των δύο αεριοστροβιλικών μονάδων: «Η παράταση λειτουργίας των δύο αεριστροβιλικών μονάδων κρίνεται αναγκαία, καθώς αποτρέπει την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος με ενοικιαζόμενες θερμικές μονάδες κατά τις περιόδους αιχμής, οι οποίες, λόγω του αυξημένου κόστους, ενδεχομένως θα προκαλούσαν περαιτέρω επιβάρυνση του Έλληνα καταναλωτή και ενισχύει το δυναμικό παραγωγής της νήσου».

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου