Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Παρελθόν το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην υψηλή τάση. Βιομηχανίες με υψηλές καταναλώσεις έχουν στραφεί σε άλλους προμηθευτές

 Παρελθόν το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην υψηλή τάση

Ο απογαλακτισμός των ενεργοβόρων βιομηχανιών από τη ΔΕΗ ξεκίνησε και μάλιστα με τα πιο ηχηρά ονόματα του κλάδου, που συγκεντρώνουν και τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Η Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, με κατανάλωση 3 τεραβατώρες ετησίως, ξεκίνησε να προμηθεύεται ρεύμα από τις θυγατρικές της Protergia και τη Watt&Volt και δρομολογεί την πλήρη απεξάρτησή της από τη

δεσπόζουσα εταιρεία, αξιοποιώντας το ισχυρό χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διαθέτει, αλλά και την απευθείας γραμμή σύνδεσης της νέας μονάδας φυσικού αερίου με τις εγκαταστάσεις της μεταλλουργίας.

Ο αμέσως επόμενος μεγάλος καταναλωτής, ο όμιλος Βιοχάλκο, με κατανάλωση 1,4 τεραβατώρες ετησίως, προμηθεύεται εδώ και κάποιους μήνες ρεύμα από την Ηρων (Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και είναι στο τελικό στάδιο υπογραφής συμβάσεων με παραγωγούς φωτοβολταϊκών, την ενέργεια των οποίων διαχειρίζεται η επίσης θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Optimus Energy, που αποτελεί τον μεγαλύτερο Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ) στην ελληνική αγορά.

Στην αναζήτηση εναλλακτικού προμηθευτή βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τσιμεντοβιομηχανία Tιτάν, με κατανάλωση 0,5 τεραβατώρες ετησίως. Η σύμβαση της τσιμεντοβιομηχανίας Tιτάν με τη ΔΕΗ λήγει τον προσεχή Ιούνιο και η εταιρeία φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο με την Ηρων όσο και με την Protergia.

Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη φύγει από τη ΔΕΗ και προμηθεύονται ρεύμα από την Elpedison (κοινή εταιρεία με την Edison) και στη ΔΕΗ παραμένουν επί του παρόντος η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και η χαρτοβιομηχανία MEΛ, με μικρότερες καταναλώσεις της τάξης των 0,4 και 0,08 τεραβατωρών αντίστοιχα ετησίως.

Τον δρόμο της φυγής των ενεργοβόρων βιομηχανιών από τη ΔΕΗ άνοιξε ουσιαστικά η ίδια η επιχείρηση, αφού με τη λήξη των συμβάσεων σταθερών τιμολογίων από το τέλος Δεκεμβρίου πέρυσι, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για νέα τιμολόγια στη βάση της χονδρεμπορικής τιμής της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ ουσιαστικά επιδίωξε το άνοιγμα της αγοράς στην υψηλή τάση, κλάδος που επί πολλά χρόνια στηρίχθηκε με πολιτικές ουσιαστικά αποφάσεις, λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Στην αναζήτηση εναλλακτικού προμηθευτή βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η τσιμεντοβιομηχανία Tιτάν.

Το μερίδιο της ΔΕΗ στην υψηλή τάση παρέμεινε για πολλά χρόνια κοντά στο 95%, πριν υποχωρήσει το 2021 στο 87,8% και το 2022 στο 88,3%, όταν το μέσο μερίδιό της στην αγορά προμήθειας την ίδια χρονιά περιορίστηκε στο 62,4%. Αντίθετα, στη μέση τάση που τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλά, το μερίδιο της ΔΕΗ συρρικνώθηκε σταδιακά και υποχώρησε στο 44,2% το 2022 και στη χαμηλή τάση υποχώρησε αντίστοιχα στο 65%.

Η μετάβαση από το ιστορικό μοντέλο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη βάση μιας σύμβασης πλήρους κάλυψης των αναγκών των ενεργοβόρων βιομηχανιών αποτελεί μια πολυπαραγοντική εξίσωση, προσαρμοσμένη στις νέες και μελλοντικές απαιτήσεις και είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

Τα διμερή συμβόλαια

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας άρχισαν να αξιοποιούν και το εργαλείο των μακροπρόθεσμων διμερών συμβολαίων (PPAs) με παραγωγούς ΑΠΕ, μετά την εξαίρεση της παραγόμενης ενέργειας από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά. Τα PPAs που υπογράφονται συνεκτιμούν την ενεργοποίηση του Green Pool από 1.1.2024, μηχανισμός που έχει κοινοποιηθεί προς έγκριση στην Κομισιόν και θα επιδοτεί εν μέρει το επιπλέον κόστος που συνιστά για τη βιομηχανία η μετάβασή της από την κατανάλωση συμβατικής ενέργειας σε ΑΠΕ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε επισήμως χθες ότι αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις συνέργειες των θυγατρικών της, Ηρων και Optimus Energy, καθώς και την πρόσφατη νομοθεσία που επιτρέπει την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων για τους ενεργοβόρους καταναλωτές από το πλαφόν της χονδρεμπορικής αγοράς, ολοκλήρωσε τις πρώτες συμβάσεις σε ενεργoβόρους καταναλωτές. Στο πλαίσιο των συμβάσεων PPΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί και εμπορικοί πελάτες της Ηρων απολαμβάνουν εξατομικευμένες λύσεις πράσινης ενέργειας, προμηθευόμενοι την ενέργεια η οποία παράγεται από σταθμούς ΑΠΕ που εκπροσωπούνται από την Optimus Energy.

Η ΔΕΗ παραμένει ένας δυνητικός προμηθευτής της ενεργοβόρου βιομηχανίας, με τις συζητήσεις ωστόσο μεταξύ των δύο πλευρών να τίθενται σε νέα βάση. «Πλέον δεν χρειάζεται να πάμε εμείς στη ΔΕΗ, θα πρέπει να έρθει αυτή σε εμάς», δηλώνει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος μεγάλης βιομηχανίας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται στη βάση υπογραφής 10ετών συμβολαίων με νέα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ και μέχρι την ολοκλήρωσή τους με ενέργεια από τις λιγνιτικές μονάδες της εταιρείας.

 

 

 www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου