Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να αποσταλεί άμεσα στις Βρυξέλλες ένα προκαταρκτικό κείμενο για το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το κείμενο αυτό βρίσκεται ήδη σε φάση συγγραφής, ώστε να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και να είναι έτοιμο να «πάρει τον δρόμο» για τις Βρυξέλλες.
Όπως έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, η διαδικασία που προβλέπεται είναι να ληφθούν πρώτα οι όποιες παρατηρήσεις της Κομισιόν, στη βάση αυτού του προκαταρκτικού κειμένου, ώστε αυτές να ενσωματωθούν στο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο. Με την ενσωμάτωσή τους, ολοκληρωμένο πλέον το ΕΣΕΚ θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια
διαβούλευση, για να τοποθετηθούν επί των προβλέψεων του οι φορείς της αγοράς, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος.Όπως είναι φυσικό, πριν από την έναρξη συγγραφής του κειμένου που θα σταλεί στις Βρυξέλλες, έχουν ολοκληρωθεί οι προσαρμογές των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου. Οι τροποποιήσεις αυτές υπαγορεύτηκαν από την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών στόχων τόσο ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ, όσο και ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση – με τους νέους στόχους στους οποίους κατέληξε η Ε.Ε. να είναι μεν πιο φιλόδοξοι, όχι όμως στα επίπεδα που φαινόταν πως θα «κλείδωναν» υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης.
Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η διείσδυση των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, όπου ο ευρωπαϊκός στόχος αναβαθμίστηκε στο 42,5%, από 40% που προβλεπόταν νωρίτερα. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι μικρότερα από το 45% που είχε υπερψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο.
Επίσης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, η Κομισιόν είχε προτείνει ο «πήχυς» για την ενεργειακή εξοικονόμηση να αυξηθεί στο 14%, από 9%, και το Ευρωκοινοβούλιο είχε υπερψηφίσει πρόταση για 13%. Η συμφωνία που τελικά επετεύχθη «κλείδωσε» στο 11,7%.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η αναπροσαρμογή του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ στους παραπάνω οριστικοποιημένα ποσοστά δεν άλλαξε τη γενική φιλοσοφία των «πυλώνων» του, όπως αυτοί παρουσιάστηκαν από τον υπουργό στα μέσα Ιανουαρίου. Έτσι, οι αναθεωρήσεις που έγιναν έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα διορθώσεων των προβλέψεων για το εγχώριο ενεργειακό σύστημα για τις επόμενες 10ετίες (με πρώτο ορόσημο το 2030), και όχι σημαντικών αλλαγών.
Στο πλαίσιο των βασικών «πυλώνων» του επικαιροποιημένου Εθνικού Σχεδίου, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί από τον κ. Σκρέκα, προβλέπεται ότι στα φωτοβολταϊκά ο στόχος για το 2030 προσδιορίζεται στα 14,1 GW, από 5 GW που είναι σήμερα, και για τα χερσαία αιολικά στα 7 GW (από 5 GW). Παράλληλα, τίθεται στόχος για 2,7 GW offshore αιολικών, με αύξηση των υδροηλεκτρικών στα 4 GW, ενώ η κατανάλωση αερίου αναμένεται να υποχωρήσει από 70 TWh το 2021 σε 36 TWh το 2030.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου