Μετά τα ΕΛΠΕ και την «Αλουμίνιον» του Ομίλου Μυτιληναίου, ένας από τους μεγαλύτερους ενεργοβόρους βιομηχανικούς ομίλους της Υψηλής Τάσης, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, εγκατέλειψε τη ΔΕΗ και έχει ενταχθεί στο πελατολόγιο ιδιώτη προμηθευτή για την κάλυψη των αναγκών της σε ρεύμα. Την ίδια στιγμή και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ βρίσκεται
σε συζητήσεις για εκπροσώπησή της από ιδιώτη προμηθευτή.Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, σύμφωνα με πηγές του Ομίλου που συνομίλησαν με το energypress, εδώ και κάποιο διάστημα «έκλεισε» συμφωνία με την εταιρεία προμήθειας ΗΡΩΝ για την ηλεκτροδότηση των δραστηριοτήτων του.
Όπως έχει γράψει το energypress, την αρχή είχαν κάνει τα ΕΛΠΕ, εκ των εταιρειών της Υψηλής Τάσης, τα οποία δεν κατέληξαν σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος το 2021 και προχώρησαν σε συμφωνία με την Elpedison, στην οποία βεβαίως μετέχουν κατά 50%, με το υπόλοιπο 50% να ανήκει στην Edison.
Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, η Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ομίλου Μυτιληναίου, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος της χώρας, ο οποίος πλέον σε σημαντικό βαθμό αντλεί τα φορτία της από τις θυγατρικές εταιρείες προμήθειας του Ομίλου, Protergia και Watt+Volt με προοπτική μέχρι το 2024, να καλύπτεται πλήρως με φορτία εκτός ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι αυτή την στιγμή παραμένει σε ισχύ συμφωνία της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον, ωστόσο, όπως είχε γράψει το energypress, πρόκειται για την τελευταία μετά από 60 χρόνια συνεργασίας, στο πλαίσιο και των στόχων που έχει θέσει η Mytilineos για το «πρασίνισμα» του αλουμινίου.
Την ίδια στιγμή πάντως, κάποιες από τις μεγαλύτερες και πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης, συνεχίζουν, σε προχωρημένο μάλιστα στάδιο, τις συζητήσεις με τη ΔΕΗ με στόχο να συνάψουν δεκαετούς διάρκειας συμβάσεις (τα περίφημα πράσινα PPAs) για την προμήθεια ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά έργα που προωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Όπως έχει γράψει το energypress, ο βασικός κορμός αλλά και οι τεχνικές παράμετροι των συμβάσεων έχουν από κοινού συμφωνηθεί. Ωστόσο, καθώς η χρονική διάρκεια των συμβολαίων είναι δεκαετής, υπάρχουν ακόμη νομικές διατυπώσεις και όροι στους οποίους διαπιστώνεται απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε ότι αφορά την παραχώρηση δεσμευτικών όρων σύνδεσης στα έργα της ΔΕΗ εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ. Συνεπώς δεν υπάρχει ακόμα σαφής χρονικός ορίζοντας για το πότε μπορεί η ΔΕΗ να τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες με πράσινο ρεύμα.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου