Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Ληξιπρόθεσμα 300 με 400 εκατ. ευρώ «πρόσθεσε» στις εταιρείες προμήθειας ο ανεξέλεγκτος «ενεργειακός τουρισμός» - Σε ένα χρόνο ο «Τειρεσίας» για το ρεύμα

 Διπλασίασε τα ληξιπρόθεσμα στην αγορά προμήθειας ο «ενεργειακός τουρισμός» – Στα 300 με 400 εκατ. ευρώ οι οφειλές των «τουριστών» - Σε ένα χρόνο ο «Τειρεσίας» για το ρεύμα

Σε «νούμερο 1» πρόβλημα για τον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρισμού έχει εξελιχθεί ο λεγόμενος «ενεργειακός τουρισμός», συμπιέζοντας σημαντικά την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, όπως ανέφερε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική

Εταιρεία Ενέργειας (και πρόεδρος του ΕΣΠΕΝ) Γιάννης Μητρόπουλος, οι σχετικές με το φαινόμενο ληξιπρόθεσμες οφειλές υπολογίζονται σε 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της αγοράς, που πλέον καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα επιμέρους «ενεργητικά» των εταιρειών.

Ενδεικτικό είναι, όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, πως στην περίπτωση της Φυσικό Αέριο, το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορούν πελάτες που έχουν αλλάξει προμηθευτή. Εν ολίγοις, ο ενεργειακός τουρισμός έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εικόνα που λίγο-πολύ είναι κοινή σε όλες τις εταιρείες προμήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι πρακτικά από το 2020 (όταν με απόφαση του ΣτΕ κατέπεσε η ρύθμιση που ίσχυε έως τότε για την αλλαγή προμηθευτή από καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές) στον Κώδικα Προμήθειας δεν υπάρχει πρακτικά κανένας περιορισμός στις αλλαγές εταιρείας, είτε κάποιος καταναλωτής έχει χρέη, είτε όχι, στον πάροχο που «εγκαταλείπει». Επιπρόσθετα, το νέο μοντέλο λιανικής που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Αύγουστο και δίνει «ελευθέρας» στις αλλαγές προμηθευτή ανά μήνα, χωρίς κάποιου είδους οικονομικό «πέναλτι», λειτούργησε καταλυτικά στην περαιτέρω μεγέθυνση του «ενεργειακού τουρισμού».

Προς αντιμετώπιση του φαινομένου, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας επεξεργάζεται ένα σχέδιο «ενεργειακού Τειρεσία» προκειμένου να ενισχύσει την προληπτική δράση των εταιρειών προμήθειας απέναντι σε στρατηγικούς κακοπληρωτές που συστηματικά μεταβαίνουν από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας πίσω τους χρέη.

Η λογική του «ενεργειακού Τειρεσία» θα είναι παρόμοια με το αντίστοιχο εργαλείο που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ώστε σε αυτό να συγκεντρώνονται στοιχεία των προμηθευτών σχετικά με πελάτες τους με ανεξόφλητες οφειλές καθώς και το ύψος των χρεών τους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κάθε πάροχος θα μπορεί να ελέγχει αν κάποιος υποψήφιος νέος πελάτης του θέλει να αλλάξει προμηθευτή απλώς για να μην εξοφλήσει τον υφιστάμενο πάροχό του, λαμβάνοντας σε μια τέτοια περίπτωση τα κατάλληλα αντίμετρα. Το «λανσάρισμα» του νέου εργαλείου αναμένεται σε ένα χρόνο από τώρα, δηλαδή το 2024, με το πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να εξαρτάται από το πως θα «τρέξουν» ορισμένες εσωτερικές αποφάσεις του ΕΣΠΕΝ, όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.

Κρίσιμο επίσης ζήτημα για τον κλάδο που απαιτεί διευθέτηση αποτελεί η απόδοση από το κράτος των έξτρα επιδοτήσεων που έχουν δοθεί από τους παρόχους σε επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA (και των αρτοποιίων ανεξαρτήτων ισχύος παροχής) για το διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022.

Όπως έγραψε χθές το energypress, ο κλάδος της προμήθειας έχει δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των εν λόγω επιδοτήσεων, πράγμα που μένει ακόμη σε εκκρεμότητα.  Όπως υπογράμμισε ο κύριος Μητρόπουλος, τόσο το ζήτημα του «ενεργειακού τουρισμού» όσο και το ζήτημα των 35 kVA που αθροιστικά προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, θα πρέπει να επιλυθούν με άμεση προτεραιότητα, δεδομένου ότι και τα δύο θέματα έχουν άμεση συνάφεια με την ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε στο μέτρο της «έκπτωσης συνέπειας» για την προσέλκυση και διατήρηση ενός πελατολογίου καθώς το 70% των καταναλωτών πληρώνει με συνέπεια τους λογαριασμούς ρεύματος και επομένως μια τιμή δίχως έκπτωση συνέπειας καταλήγει να μην έχει νόημα. Αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι πλέον οι πελάτες είναι σημαντικά πιο ευαισθητοποιημένοι για την τιμή σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, γεγονός που καθορίζει και την απόφασή τους ποιο προμηθευτή θα επιλέξουν. 

 

Μιχάλης Μαστοράκης 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου