Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Σε χαμηλές στροφές η ζήτηση ρεύματος το Σαββατοκύριακο δεν ξεπέρασε τα 8,5GW – Πάνω από τα 10GW σήμερα - "Ανάσα" οι ΑΠΕ για το σύστημα

Σε χαμηλές στροφές η ζήτηση ρεύματος το Σαββατοκύριακο δεν ξεπέρασε τα 8,5GW – Πάνω από τα 10GW σήμερα

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το Σαββατοκύριακο, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να καλυφθεί άνετα από τις μονάδες που επιστρατεύτηκαν από το διαχειριστή αλλά και από τα φωτοβολταϊκά. Σε αυτήν την εικόνα συνετέλεσε το γεγονός ότι πολύς κόσμος χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας βρέθηκε στις παραλίες ανά τη χώρα, με αποτέλεσμα η κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό

ότι χθες το μεσημέρι στις 2 το φορτίο του συστήματος έφτασε στα 5086MW, στις 3 τα 5222MW και στις 4 τα 5381MW. Η αιχμή της ζήτησης σημειώθηκε στις 10 το βράδυ 8279MW και εκείνη την ώρα βρισκόταν σε λειτουργία σχεδόν το σύνολο του θερμικού στόλου ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με εξαίρεση τις δύο λιγνιτικές μοναδες του Αγίου Δημητρίου (1 και 4) που βρίσκονται εκτός. Μάλιστα τις βραδινές ώρες βρισκόταν σε λειτουργία ακόμη και η μονάδα ανοιχτού κύκλου του Ήρωνα, ενώ σε πλήρη ισχύ ήταν και οι δύο νέες προσθήκες του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5 και η μονάδα αερίου της Mytilineos Άγιος Νικόλαος 2. 

Περίπου ίδια εικόνα, με ακόμη χαμηλότερα φορτία επικράτησε και το Σάββατο: το μεσημέρι οι αιχμές του συστήματος κινήθηκνα μεταξύ 5 και 6GW ενώ τις βραδινές ώρες ξεπέρασαν οριακά τα 8GW, φτάνοντας τα 8261MW στις 10 το βράδυ, που ήταν και η υψηλότερη ζήτηση της ημέρας. 

Και τις δύο ημέρες, τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή καθοριστική για την κάλυψη της ζήτησης ήταν η παραγωγή ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών). Χθες μάλιστα η παραγωγή των ΑΠΕ έφτασε τις 55,285GWh σε σύνολο ζήτησης 183,290GWh,  δηλαδή κάλυψε το 30% της συνολικής ζήτησης. Στις μεσημεριανές αιχμές το ποσοστό των ΑΠΕ ήταν ακομη μεγαλύτερο καλύπτοντας έως και το 50% της ζήτησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι καθώς η ζήτηση ήταν μειωμένη το Σαββατοκύριακο, έπεσαν και οι τιμές του ρεύματος στο ενεργειακό χρηματιστήριο: το Σάββατο ήταν στα  122,01 ευρώ/ MWh (μειωμένη κατά 12,39% σε σύγκριση με την Παρασκευή) και την Κυριακή στα 117,89 ευρώ/ MWh (-3,38%).

Η εικόνα για σήμερα

Με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε κοντά στους 40 βαθμούς κελσίου, η ζήτηση για σήμερα αναμένεται σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ να κινηθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα φτάνοντας στη 1 το μεσημέρι τα 10190MW. Εκείνη την ώρα η παραγωγή των ΑΠΕ αναμένεται να φτάσει τα 4840MW καλύπτοντας κάτι λιγότερο από το 50% της συνολικής ζήτησης. Αντίθετα τις βραδινές ώρες, όταν θα σταματήσει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών ο διαχειριστής ΑΔΜΗΕ θα επιστρατεύσει τις θερμικές μονάδες προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση που θα φτάσει έως και τα 8968MW στις 10 το βράδυ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ σήμερα θα δουλέψει το σύνολο των διαθέσιμων μονάδων λιγνίτη και φυσικού αερίου (Άγιος Δημήτριος 2,3,5, Μεγαλόπολη 4, Μελίτη, Αλιβέρι5, Λαύριο 5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, Ήρων ανοιχτού κύκλου, Ήρων, Elpedison Θεσσαλονίκη και Elpedison Θίσβη, Protergia,Κόρινθος Power, Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Νικόλαος 2).

 

 Χρήστος Στεφάνου

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου