Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Ρεκόρ στο ρεκόρ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας – Σε «μπαράζ» ελέγχων του κρίσιμου εξοπλισμού ο ΑΔΜΗΕ λόγω καύσωνα

Ρεκόρ στα ρεκόρ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας – Σε «μπαράζ» ελέγχων του κρίσιμου εξοπλισμού ο ΑΔΜΗΕ λόγω καύσωνα

Σε τροχιά ρεκόρ παραμένει για ακόμη μία μέρα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω καύσωνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι εκτιμήσεις των αρμόδιων υποδεικνύουν νέα κορύφωση σήμερα μετά το χθεσινό ρεκόρ με τα φορτία να ξεπερνούν τα 10 GW.

Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές σε ολόκληρη την

επικράτεια της χώρας με ιδιαίτερα ακραίες καταστάσεις στα αστικά κέντρα της χώρας που πλέον ο αστικός ιστός έχει ήδη θερμανθεί και επομένως η κατάσταση επιδεινώνεται με τις τρέχουσες συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η νέα εκτόξευση της ζήτησης δεν «ανησυχεί» τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ ως προς την επάρκεια του συστήματος, πλην, ωστόσο, καθιστά τα διαθέσιμα στελέχη και συνεργεία σε αυξημένη εγρήγορση για τυχόν αναγκαίες παρεμβάσεις στο σύστημα.

Όπως έγραφε εχθές το energypress, ισχύει στο ακέραιο, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, η διαθεσιμότητα των μονάδων και εν γένει η δυνατότητα του ηλεκτρικού συστήματος να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα τις διαθέσιμες πληροφορίες, η προσοχή του Διαχειριστή εστιάζει για την ώρα στην ενδεχόμενη καταπόνηση του εξοπλισμού του Συστήματος και με δεδομένο ότι πλέον οι προβλέψεις μιλούν για παρατεταμένο κύμα καύσωνα, ενδεχόμενα, με μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021.

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ προχωρούν σε έκτακτους ελέγχους στο κρίσιμο εξοπλισμό, επιθεωρούν τις γραμμές, ενώ, έχουν ήδη ξεκινήσει και έλεγχοι στους διακόπτες. Μπορεί, όπως έγραφε εχθές το energypress, η διαθεσιμότητα του ηλεκτρικού δυναμικού να είναι σε επαρκή επίπεδα, ωστόσο, τα «απρόοπτα» λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, όπως η καταπόνηση και η αχρήστευση κρίσιμου εξοπλισμού, δύναται αν επιδράσουν καταλυτικά στην εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. 

 

Μιχάλης Μαστοράκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου