Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Η ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο PHOENI2X

Η ΔΕΗ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο PHOENI2X

Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο PHOENI2X συμμετέχει η ΔΕΗ στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας. Το PHOENI2X είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Horizon Europe (GA ID: 101070586) και έχει στόχο να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα ευέλικτο πλαίσιο ασφάλειας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η υγεία, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, του αυτοματισμού και ανταλλαγής

πληροφοριών. 

Στο πλαίσιο του έργου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ ενισχύει την ανθεκτικότητα του συστήματος Advanced Metering Infrastructure (AMI), ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής παροχή υπηρεσιών. Το πεδίο εφαρμογής καλύπτει διάφορους τομείς, όπως οι τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας, η βελτιστοποίηση των δικτύων και οι έξυπνες λύσεις για το ηλεκτρικό δίκτυο και την αποθήκευση ενέργειας.

phoenix2_final

Στον πρώτο χρόνο υλοποίησής του, το έργο έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της τρίτης συνάντησης των φορέων που συμμετέχουν, η ομάδα της Διεύθυνσης Συντονισμού Ερευνητικών Προγραμμάτων της ΔΕΗ παρουσίασε το σενάριο εφαρμογής στην Ενέργεια. Παρουσιάστηκε εκτενώς η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε θέσεις του δικτύου, η αξιολόγηση των κινδύνων, τα σενάρια επίθεσης και η ενσωμάτωση των εργαλείων του PHOENI2X για πρόληψη, ανίχνευση και αντίδραση στα σενάρια απειλών στην ενέργεια. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του PHOENI2X έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του έργου: https://phoeni2x.eu/.

Στο έργο PHOENI2X συμμετέχουν περισσότεροι από 15 κυβερνητικοί  φορείς, πανεπιστήμια, και εταιρείες από 8 χώρες της Ευρώπης, με συντονιστή του έργου το Πανεπιστήμιο Πάτρας. 

Με την ενεργή συμμετοχή της σε προγράμματα έρευνας, η ΔΕΗ δεσμεύεται να προάγει τη γνώση, να αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις και να δημιουργεί ένα βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό μέλλον. Μέσω ερευνητικών έργων, όπως το PHOENI2X, ενισχύεται η προσπάθεια για ένα πιο ασφαλές και αξιόπιστο ενεργειακό τοπίο και η ανάπτυξη αξιόπιστων λύσεων για τις υποδομές ζωτικής σημασίας.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου