Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Έρχονται μέτρα στήριξης για ευάλωτους καταναλωτές και πλαίσιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές

 Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Έρχονται μέτρα στήριξης για ευάλωτους καταναλωτές και πλαίσιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές

Διπλή παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζει η κυβέρνηση ετοιμάζοντας μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών αλλά και για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ρεύματος. 

Σχετική αναγγελία έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν επισκέφθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

προσδιορίζοντας χρονικά την ανακοίνωση μέτρων στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και ετοιμάζει μέτρα για τις ομάδες του πληθυσμού που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. 

Όπως αναφέρουν πηγές, ανάμεσα στις παρεμβάσεις που δρομολογεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η στήριξη των πολύτεκνων απέναντι στις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. 

Έτσι, εξετάζεται είτε η ένταξη τους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είτε η δημιουργία ξεχωριστού ειδικού τιμολογίου με χαμηλότερες χρεώσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πέραν αυτού στα μέτρα που δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση είναι και η θέσπιση μέτρων για τον περιορισμό της δράσης των στρατηγικών κακοπληρωτών των λογαριασμών ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό θα ανταμειφθούν με έναν έμμεσο τρόπο οι συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι τώρα επωμίζονται το κόστος από τα φέσια που αφήνουν οι μπαταχτσήδες.

Πρόκειται για μπαταχτσήδες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις αλλά και κενά της νομοθεσίας έχουν βρει τρόπο να αφήνουν φέσια στους παρόχους χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζουν την ποινή της απενεργοποίησης του μετρητή τους. 

Τα συγκεκριμένα φέσια υπολογίζονται σε 500 εκ. ευρώ και γεννήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Και πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές καταφέρνουν να ηλεκτροδοτούνται χωρίς να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους;

1.   Πριν από τρία χρόνια το ΣτΕ ακύρωσε υπουργική απόφαση του 2016, η οποία προέβλεπε πως ένας καταναλωτής για να αλλάξει πάροχο θα έπρεπε πρώτα να αποπληρώσει ή να διακανονίσει τις οφειλές του. 

2.   Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης επέτρεψε στους καταναλωτές την αλλαγή παρόχου καταργώντας το οικονομικό πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης από το πρόγραμμα που είχαν συμφωνήσει με τον προμηθευτή τους. 

Τα παράθυρα αυτά στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης επέτρεψαν σε μπαταχτσήδες να αλλάζουν συνεχώς πάροχο αφήνοντας στον προηγούμενο φέσια. 

Η παράνομη αυτή πρακτική όπως και οι ρευματοκλοπές επιβαρύνουν τους συνεπείς πελάτες των εταιρειών ρεύματος. Κι αυτό καθώς οι επιχειρήσεις συνυπολογίζουν στις τιμές της κιλοβατώρας τις παραπάνω απώλειες ως κόστη. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) πριν από τρία χρόνια κατόπιν διαβούλευσης με τους παρόχους είχε προτείνει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο στην τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτή εντούτοις δεν υιοθετήθηκε ποτέ. 

Εκείνη η πρόταση της ΡΑΑΕΥ συνοδευόταν και από ένα σύστημα Τειρεσία για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν το «Debt Flagging» το οποίο θα τηρούσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Με αυτό επισημαίνονται με «κόκκινο» όσοι έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και με «πράσινο» οι συνεπείς. 

Σύμφωνα με την εισήγηση του Ρυθμιστή, ο προμηθευτής εφόσον παρέλθει και η δεύτερη προθεσμία πληρωμής της οφειλή, τότε αυτόματα ενεργοποιεί την εντολή αποκοπής της παροχής και ο πελάτης επισημαίνεται στο σύστημα «Debt Flagging» ως υπερήμερος χάνοντας το δικαίωμα αλλαγής παρόχου. Αν ο πελάτης αποπληρώσει ή διακανονίσει την οφειλή του τότε αίρεται η εντολή απενεργοποίησης και επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου. 

Ο παλιός προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα αποκοπής της παροχής ρεύματος του πρώην πελάτη του – ακόμη κι αν εκείνος έχει κάνει σύμβαση με νέο πάροχο- αν ο τελευταίος του έχει αφήσει δύο συνεχόμενους λογαριασμούς απλήρωτους. Ο προηγούμενος προμηθευτής συνεχίζει να διατηρεί  τη δυνατότητα διακοπής και στην περίπτωση που ο πρώην πελάτης του αθετήσει διακανονισμό που έκανε προκειμένου να πάει σε νέα εταιρεία ρεύματος. Θα πρέπει βέβαια ο παλιός πάροχος να έχει ενεργοποιήσει εντολή αποκοπής.

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου