Την θέσπιση μεθοδολογίας που θα επιτρέπει να γίνεται πιο αποδοτικά και με μεγαλύτερη η διαχείριση των εφεδρειών του συστήματος προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, πράγμα που στη γενική του κατεύθυνση βρίσκει την σύμφωνη γνώμη της αγοράς, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς που συνομίλησε το energypress, καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη να υπάρξει η
μετάβαση από την χειροκίνητη μείωση των εφεδρειών όταν προκύπτει τέτοια ανάγκη σε ένα καθεστώς αυτόματου περιορισμού των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης. Αν και πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ωστόσο καταλήγει να έχει σοβαρό οικονομικό «αποτύπωμα» σε όλες τις τεχνολογίες που αξιοποιούνται για να προσφέρουν εφεδρείες στο σύστημα.Σε συνθήκες χειροκίνητης λειτουργίας του συστήματος, η περικοπή των εφεδρειών δεν δύναται να γίνεται με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια και προβλεψιμότητα με αποτέλεσμα να μην προκύπτει με σαφήνεια πότε ενεργοποιείται το μέτρο και αν ενεργοποιείται στον απαραίτητο βαθμό.
Με την προτεινόμενη μεθοδολογία, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς αλλά και αποτυπώνεται στις επιστολές των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, γίνεται ένα σοβαρό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση που ωστόσο τυγχάνει ορισμένων παρατηρήσεων. Η ΗΡΩΝ Ενεργειακή, όπως και ο ΕΣΑH, υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με το πότε προκύπτει ανάγκη για ενεργοποίηση της υπηρεσίας καθώς επίσης και «δικλείδες ασφαλείας» ότι θα ενεργοποιείται με την απαραίτητη ποσότητα.
Η πρόταση της ΔΕΗ
Από την πλευρά της η ΔΕΗ επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για την δημιουργία διακριτής αγοράς εφεδρειών πριν την επίλυση της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και την θέσπιση νέας Διαδικασίας αΕΑΣ (που επιλύεται ανεξάρτητα και παράλληλα με τη Διαδικασία χΕΑΣ). Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή της, τα παραπάνω δύο μέτρα αποτελούν τον μοναδικό αποτελεσματικό τρόπο για την επίτευξη οριστικής επίλυσης του ανακύπτοντος θέματος στο πλαίσιο προγραμματισμού αλλά και πραγματικού χρόνου λειτουργίας της αγοράς.
Συμπληρώνει ακόμη ότι η λύση αυτή εξασφαλίζει ότι η τιμή εκκαθάρισης των εφεδρειών ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη του συστήματος, χωρίς να απαιτούνται παρεμβάσεις στις ποσότητες που δημοπρατούνται. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία στις νέες ευέλικτες τεχνολογίες (ενδεικτικά μπαταρίες, λοιπές μορφές αποθήκευσης, απόκριση ζήτησης, κατανεμόμενες ΑΠΕ), οι οποίες και θα συνδράμουν ουσιαστικά στην εξισορρόπηση του συστήματος με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και καθοριστικά, σε περιόδους στενότητας πόρων εξισορρόπησης, να έχουν ουσιαστικά έσοδα από την αγορά ισχύος εξισορρόπησης, η οποία όπως φαίνεται από τη διεθνή πρακτική αποτελεί και την πρωτεύουσα πηγή εσόδων των τεχνολογιών αυτών.
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η επιλογή αυτή αυξάνει επίσης την ευθύνη των συμμετεχόντων για ορθή διαχείριση των εφεδρειών που μπορούν να παρέχουν οι οντότητες ή τα χαρτοφυλάκια που εκπροσωπούν, καθώς θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι τα προγράμματα αγοράς που διαμορφώνουν στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ή εν συνεχεία στην ενδοημερήσια αγορά να είναι εφικτά βάσει των απονεμημένων εφεδρειών.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου