Την αντανάκλαση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά ρεύματος σε συνθήκες συζευγμένων αγορών υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ σε επιστολή που κατέθεσε στη Βουλή στα πλαίσια σχετικής ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ερώτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα
επίπεδα της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην Ελλάδα συγκριτικά με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.Από την πλευρά της η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σημειώνει ότι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε κάθε χώρα διαμορφώνεται αφενός από το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής και τη ζήτηση, αφετέρου από τις διασυνδέσεις (δηλ. από το μίγμα των γειτονικών χωρών).
Υπό αυτό το πρίσμα, η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι δεν έχει νόημα να συγκρίνεται η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος της Ελλάδας με την αντίστοιχη τιμή μακρινών χωρών της Ευρώπης με τις οποίες δεν υπάρχει άμεση διασύνδεση και οι οποίες έχουν πολύ διαφορετικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Αν δε, η σύγκριση γίνει μεταξύ αγορών που βρίσκονται σε διασύνδεση ή σύζευξη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία τότε προκύπτει, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα που περιλαμβάνεται στην επιστολή, ότι διαχρονικά η Ελλάδα διατηρεί μία από τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις γειτονικές χώρες Ιταλία και Βουλγαρία που πλέον βρίσκεται σε σύζευξη.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει να επισημάνουμε ότι από την στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το Target Model στην Ελλάδα, το φθινόπωρο του 2020, και ειδικά από την στιγμή που έγινε σύζευξη των Αγορών Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, αρχίζει να παρατηρείται σύγκλιση των τιμών μεταξύ των γειτονικών χωρών. Πρόκειται για μια διαδικασία που «ταβάνι» έχει τα όρια των διασυνδέσεων που λειτουργούν μεταξύ των δύο χωρών. Δηλαδή: όσο μεγαλύτερη η ισχύς των διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών, τόσο μεγαλύτερη και η σύγκλιση τιμών που θα επιτυγχάνεται.
Κλείνοντας την επιστολή της, η ΔΕΗ συμπληρώνει ότι με δεδομένα τα παραπάνω, η θέση σε λειτουργία της 2ης διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας αναμένεται να επιφέρει μεγαλύτερη σύγκλιση τιμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας όπως αντίστοιχα θα συμβεί με την νέα διασύνδεση που θα φτιαχτεί μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου