Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Έκλεισε το deal: Ο ΑΔΜΗΕ αναλαμβάνει ως project promoter το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ

Έκλεισε το deal: Ο ΑΔΜΗΕ αναλάβει ως project promoter το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ

Οριστικοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή εταιρεία του κ. Κτωρίδη και τον ΑΔΜΗΕ, στη βάση της οποίας γίνεται δεκτή η πρόταση την οποία είχε υποβάλλει ο Διαχειριστής, και ο ΑΔΜΗΕ αναλαμβάνει πλέον το ρόλο του φορέα υλοποίησης (project promoter) του σημαντικού έργου ηλεκτρικής

διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ.

Η εξέλιξη για την οποία έχει ενημερωθεί επισήμως η Κομισιόν (η οποία άλλωστε εφέρετο να ευνοεί την αλλαγή στην «ηγεσία» του έργου) πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα από τις δύο πλευρές, επιβεβαιώνοντας έτσι σχετική αποκάλυψη που είχε κάνει προ δύο εβδομάδων το energypress.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε ούτως ή άλλως τους τελευταίους μήνες (και μετά τις «παλιές» διενέξεις) σημαντική εμπλοκή στο έργο και εθεωρείτο από όλες τις πλευρές (Ε.Ε., εργολάβοι, κυπριακή κυβέρνηση, υποψήφιοι μέτοχοι, χρηματοδοτικοί φορείς κ.λπ) ως ο «εγγυητής» της βιωσιμότητας του project, ενός project το οποίο συνδράμει εδώ και χρόνια σε τεχνικό επίπεδο, ενώ είχε συμφωνήσει και τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Ο Διαχειριστής άλλωστε,  στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών operational capacity που παρείχε στο έργο τα τελευταία  χρόνια, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της σύμβασης με τη νορβηγική εταιρεία για το καλώδιο.  Η αναβάθμιση της συμμετοχής του -με την ανάληψη του ρόλου του project promoter-  αποτελεί «κλειδί» για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση της σύμβασης που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη βιωσιμότητα του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ το προηγούμενο διάστημα έχει συνάψει καταρχήν συμφωνία με επενδυτικό κεφάλαιο από το Ισραήλ για συμμετοχή του στο έργο με ποσοστό έως 33%,  με τον όρο να είναι ο Διαχειριστής σημαντικός μέτοχος στο έργο.

Σημειώνεται επίσης ότι το τελευταίο διάστημα, ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Κύπρου, παρέχοντας τεχνικές πληροφορίες για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις τεχνολογίας HVDC μεταφέροντας την τεχνογνωσία του από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Ο σημερινός φορέας υλοποίησης έχει ωριμάσει το έργο σε σημαντικό βαθμό, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility και συνάπτοντας σύμβαση με τη Nexans για το καλωδιακό τμήμα του έργου.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου