Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΔΕΗ / Χωρίς φρένο οι αποκοπές ρεύματος

ΔΕΗ

Μπορεί τα νοικοκυριά να αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, καθώς τα τιμολόγια ρεύματος έχουν αυξηθεί τον

τελευταίο χρόνο πάνω από 170%, όμως οι πάροχοι ενέργειας συνεχίζουν να στέλνουν εντολές για αποκοπές ρεύματος αγνοώντας το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, η οποία περιορίστηκε τους τελευταίους μήνες στην ανακοίνωση πενιχρών επιδοτήσεων, που επί της ουσίας εξανεμίστηκαν από την αύξηση του ρεύματος, δεν έχει προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική ρύθμιση προστασίας των νοικοκυριών.

 

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Από τον Μάιο του 2021 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τετραπλασιάστηκε η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και από 63,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτοξεύτηκε στα 225,07 ευρώ. Η χώρα μας μάλιστα είχε για αρκετούς μήνες την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.

Η αύξηση πέρασε στους ήδη αυξημένους από το 2019 λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα μόνο μέσα στο 2021 η λιανική τιμή ρεύματος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, να έχει αυξηθεί κατά 17%, ενώ τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI), η λιανική τιμή ρεύματος στη χώρα μας ήταν αυξημένη σε σχέση με τον Απρίλιο κατά 13%.

Κανόνας οι αθέμιτες πρακτικές των παρόχων ενέργειας

Στο πλαίσιο αυτό τους τελευταίους μήνες τα νοικοκυριά βλέπουν λογαριασμούς που, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, ξεπερνούν το 170%. Παράλληλα, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες για λογαριασμό των παρόχων χρησιμοποιούν πολλές φορές παραπλανητικά ή και εκβιαστικά επιχειρήματα με σκοπό την αποπληρωμή των χρεών από τους καταναλωτές.

Μάλιστα, οι τηλεφωνικές εταιρείες δεν διστάζουν να ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές ακόμα και με καταναλωτές που βρίσκονται στο στάδιο της ρύθμισης των χρεών τους. Δίπλα σ’ αυτές τις πρακτικές παρατηρήθηκε και το φαινόμενο το προηγούμενο διάστημα πάροχοι ενέργειας να αλλάζουν αιφνιδιαστικά σταθερά τιμολόγια και να τα μετατρέπουν σε κυμαινόμενα εφαρμόζοντας έτσι τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί να ενσωματώσει πλήρως την Οδηγία 944/2019 για την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές παρόχων ενέργειας. Η συγκεκριμένη Οδηγία περιέχει και μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως η διευκόλυνση του καταναλωτή για αλλαγή παρόχου. Τη συγκεκριμένη διάσταση ανέδειξε η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιου Κούλογλου.

Διπλασιάστηκαν οι διακανονισμοί χρεών

Μπροστά στην αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών τους, οι καταναλωτές καταφεύγουν στη λύση του διακανονισμού, που προϋποθέτει όμως την καταβολή μιας προκαταβολής. Η εικόνα σε υποκαταστήματα ενεργειακών παρόχων με καταναλωτές να καταβάλλουν μικρά ποσά μπροστά στον κίνδυνο να τους «κόψουν» το ρεύμα είναι καθημερινή. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι πάροχοι ενέργειας, οι οποίοι μιλούν για διπλασιασμό των διακανονισμών από τις αρχές του χρόνου.

Παράλληλα, αλματώδης είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των καταναλωτών, αποτυπώνοντας το πρόβλημα, το οποίο μεγεθύνθηκε τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά είναι η περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας που κλήθηκε να πληρώσει 1.082 ευρώ για λογαριασμό ρεύματος για το διάστημα από 10.1 έως 8.5, δηλαδή για 119 ημέρες. Από το συνολικό ποσό η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 1.040,41 ευρώ!

Κόψανε απροειδοποίητα το ρεύμα για 389 και 670 ευρώ

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αποκοπές ρεύματος στη χώρα μας ακόμα και για μικρά ποσά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρόεδρος της  Ένωσης Τεχνικών στη ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, από την αρχή του έτους έχουν δοθεί εντολές για 205.000 αποκοπές. Μόνο τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του Ιουνίου έχουν δοθεί 15.000 εντολές. Επισημαίνει μάλιστα ότι πολλές φορές οι καταναλωτές δεν ενημερώνονται από τους παρόχους ενέργειας για τη διακοπή ηλεκτροδότησης στα σπίτια τους, κάτι που οφείλουν να κάνουν 48 ώρες πριν την εκτέλεση της εντολής.

Στη δυσάρεστη αυτή θέση βρέθηκε συνεπής στις υποχρεώσεις του καταναλωτής, ο οποίος χρωστούσε 389 ευρώ. Ο καταναλωτής δεν είχε καμία οφειλή από προηγούμενο λογαριασμό, ενώ ο τελευταίος έληγε στις 18 Μαΐου. Δώδεκα ημέρες μετά, χωρίς καμία ειδοποίηση διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο σπίτι του. Σε άλλον καταναλωτή για τετραμηνιαίο λογαριασμό 670 ευρώ, τον οποίο δεν είχε ξοφλήσει, του «έκοψαν» το ρεύμα. Να σημειωθεί ότι ο καταναλωτής δεν είχε προηγούμενη οφειλή. Τα περιστατικά βέβαια είναι πάρα πολλά και οι καταγγελίες σε καταναλωτικές ενώσεις καθημερινές.

Η κυβέρνηση παραμένει θεατής μπροστά στα προβλήματα των οικιακών καταναλωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αρκείται σε επιδοτήσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ με τη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικά θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της. Σίγουρα ρόλο στις όποιες αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου θα διαδραματίσει η έκβαση των αγωγών πολιτών και καταναλωτικών φορέων εναντίον της ρήτρας αναπροσαρμογής. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα κριθεί το αίτημα που υπέβαλε στον  Άρειο Πάγο η ΔΕΗ για πιλοτική δίκη σε σχέση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

 

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου