Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Διπλασιάστηκαν οι μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο ρεύματος - Συνεχίζουν να αυξάνουν τα "ρολόγια" που καταφεύγουν στην Καθολική υπηρεσία


«Πρωταθλητής» και τον Μάιο σε αύξηση «ρολογιών» στο διασυνδεμένο σύστημα παρέμεινε η Καθολική Υπηρεσία, καθώς σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του energypress, για έναν ακόμη μήνα ο αριθμός νέων εντάξεων ξεπέρασε

το «κέρδος» σε μετρητές που είχε οποιοσδήποτε πάροχος. 

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη ήταν η εικόνα και τον Απρίλιο, όταν όπως έγραψε το energypress, όπου η Καθολική Υπηρεσία είχε ενισχυθεί κατά 5.000 μετρητές στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία για τον Μάιο, και πάλι το «κέδρος» της σε παροχές κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, με συνέπεια να ξεπερνά πλέον τα 170.000 «ρολόγια». 

Η συνεχιζόμενη αύξηση των καταναλωτών που «περνούν» στην Καθολική Υπηρεσία ενισχύει τα επιχειρήματα εταιρειών προμήθειας, οι οποίες τάσσονται υπέρ της αναγκαιότητας αλλαγής του προστατευτικού αυτού καθεστώτος, ώστε να μην προσφέρει ασυλία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται επ΄ αόριστον, αυξάνοντας τις οφειλές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, πάροχοι έχουν υποστηρίξει ότι θα πρέπει να θεσπισθεί μία μέγιστη χρονική διάρκεια παραμονής στην υπηρεσία, ώστε να λειτουργεί όντως μεταβατικά, μέχρι οι καταναλωτές να βρουν νέο προμηθευτή. 

Σύμφωνα με τα ίδια ανεπίσημα στοιχεία, ίσως το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο για τον Μάιο ήταν η ενίσχυση της κινητικότητας στη χαμηλή τάση, με την αύξηση των πελατών που άλλαξαν εταιρεία εκπροσώπησης. Μάλιστα, συγκριτικά με τον Απρίλιο, οι μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο τον προηγούμενο μήνα κινήθηκαν σε διπλάσια επίπεδα, παρόλο που ενόψει της παρέμβασης από το ΥΠΕΝ στην αγορά ηλεκτρισμού από την 1η Ιουλίου, θα περίμενε κανείς ότι οι καταναλωτές θα τηρούσαν στάση αναμονής, ώστε να προχωρήσουν σε αλλαγή παρόχου, αφότου πρώτα σταθμίσουν τα καινούρια δεδομένα που θα δημιουργηθούν στη λιανική. 

Η εξήγηση φαίνεται να είναι η διατήρηση ενός αισθητού κύματος «φυγής» από τη ΔΕΗ, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Απρίλιο, ως συνέπεια της νέας εμπορικής πολιτικής της επιχείρησης στα σταθερά τιμολόγια. Επομένως, το μερίδιο της ΔΕΗ ελαττώθηκε περαιτέρω τον Μάιο, με την «καθαρή» μάλιστα μείωση (έξοδος μείον είσοδος πελατών) να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τα 5.000 «ρολόγια», που είχε χάσει τον Απρίλιο. 

Ένα μέρος αυτών των απωλειών κατευθύνθηκε στην Καθολική Υπηρεσία, με το υπόλοιπο να κατανέμεται στους μεγαλύτερους (σε αριθμό ρολογιών) ιδιώτες παρόχους. Το μεγαλύτερο «κέρδος» είχαν μη καθετοποιημένοι πάροχοι, καθώς όπως και τον Απρίλιο οι ZeniΘ και NRG ήταν οι δύο εταιρείες με τη μεγαλύτερη ενίσχυση σε μετρητές. Συγκριτικά ωστόσο με τον Απρίλιο, τον περασμένο μήνα μεγαλύτερη ήταν η ενίσχυση και των καθετοποιημένων παρόχων (Protergia, Elpedison, ΗΡΩΝ), οι οποίοι συνέχισαν να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις. 

 

Κώστας Δεληγιάννης 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου