Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Η ΕΡΤ στην ΔΕΗ Μεγαλόπολης – Ο λιγνίτης και πάλι η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας (video)


Την ώρα που η Ρωσία κλείνει κατά 50% τις στρόφιγγες προς Γερμανία και Κεντρική Ευρώπη επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα, η Ελλάδα επιστρέφει στον λιγνίτη. Ως απάντηση στην τεράστια αύξηση των τιμών του

φυσικού αερίου η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα βάζοντας φρένο στο προγραμματισμένο κλείσιμο ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Στο Ορυχείο της Μεγαλόπολης, κόντρα στην απόφαση του 2010 που επέβαλε περιορισμό λειτουργίας στην εξόρυξη άνθρακα ή λιγνίτη, οι μηχανές στο φουλ… ακολουθούν … τα γεγονότα… Εξάλλου η χώρα μας για να ανταπεξέλθει στην ενεργειακή της επάρκεια αποφάσισε αύξηση κατά 50% των εξορύξεων φέτος και του χρόνου.

«Φέτος τα αποθέματα αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι 640 χιλιάδες τόνοι λιγνίτες στις αποθήκες  Αντίστοιχα πέρσι τέτοια εποχή ήταν 450 χιλιάδες τόνοι λιγνίτη»

Στην Ελλάδα, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για το 46% του εισαγόμενου αερίου της, ο άνθρακας ήταν το 10% του ενεργειακού μείγματος πέρυσι, από 53% το 2011.

Σε ένα μικρό κομμάτι γης του τεράστιου πεδίου της Μεγαλόπολης, η ΔΕΗ κατασκευάζει έναν υποσταθμό για τη δημιουργία ηλιακού πάρκου 50 μεγαβάτ  που θα βοηθήσει στην αποφυγή 65 εκατομμυρίων τόνων μονοξειδίου του άνθρακα ετησίως, θα παράγει περίπου 100 γιγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και θα τροφοδοτήσει περίπου 17.000 νοικοκυριά μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ρεπορτάζ Χ. Σάμου από την ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου