Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Μ. Παναγιωτάκης: "Τρικ" η κατάργηση της ρήτρας - Αναστολή στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στα κέρδη της λιανικής ρεύματος


Στην επίμαχη διάταξη για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το μηχανισμό πλαφόν στη χονδρική του ρεύματος, κάνοντας λόγω για ρυθμίσεις που δεν αγγίζουν το πρόβλημα στην ουσία του, αναφέρθηκε ο τέως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ  Μανώλης Παναγιωτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε τον ραδιοφωνικό σταθμό 98,4 fm.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, «η κατάργηση της

ρήτρας αποτελεί ένα τρικ. Η μόνη υποχρέωση των προμηθευτών θα είναι να ενημερώνουν τους καταναλωτές. Η ουσία όμως είναι ότι δε θα υπάρξει ουσιαστική μείωση, όσο παραμένει ψηλά η χονδρική, γιατί προφανώς οι προμηθευτές δε θα πουλάνε κάτω από το κόστος. Θα καταλήξουμε να γίνουν οι πάροχοι σαν τα βενζινάδικα, να ψάχνει δηλαδή ο κόσμος να δει ποιο είναι το φθηνότερο και προφανώς δε θα μπορούν όλοι οι καταναλωτές να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία».

Αναφορικά με το μηχανισμό του πλαφόν τόνισε πως η πρόταση που εγκρίθηκε από την Κομισιόν δεν θα λύσει το πρόβλημα της αγοράς, επισημαίνοντας πως απαιτείται αναστολή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για όσο διάστημα παραμένει η δεδομένη κατάσταση στην αγορά. «Αυτή τη στιγμή η τιμή της χονδρικής  είναι πολύ πάνω από το κόστος. Το ζητούμενο είναι η τιμή να διαμορφώνεται πραγματικά με βάση το κόστος ανά τεχνολογία, συν κάποιο εύλογο κέρδος της τάξης του 5%-6%, αλλά όχι μέσα από το χρηματιστήριο. Θα έπρεπε να ανασταλεί η λειτουργία του για όσο κρατήσει αυτή η ιστορία, ακόμα και αν είναι 2-3 χρόνια. Αυτό πέτυχε σε μεγάλο βαθμό η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτή η πρόταση όμως δεν εγκρίθηκε από την Κομισιόν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον πρόσθεσε πως «ο μηχανισμός που θα υλοποιηθεί ουσιαστικά θα χρηματοδοτείται από τους καταναλωτές. Ακριβώς το ζήτημα είναι ότι δεν αγγίζεται το πρόβλημα στη ρίζα του».

Παράλληλα έθιξε και το ζήτημα των σοβαρών ανησυχιών για ύφεση  της οικονομίας και ιδιαίτερα της ενεργοβόρας βιομηχανίας, κάνοντας αναφορά στις ενστάσεις που έχει διατυπώσει η ΕΒΙΚΕΝ, σχετικά με τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής και λειτουργία της αγοράς.

Δεν παρέλειψε επίσης να σχολιάσει, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, το πρόβλημα της σπατάλης πράσινης ενέργειας, σημειώνοντας πως «υπάρχουν ώρες που οι παραγόμενη αιολική και ηλιακή ενέργεια δε μπορεί να απορροφηθεί και την εξάγουμε τσάμπα. Για την ακρίβεια, το 30% της ενέργειας από ΑΠΕ στα μη Διασυνδεδεμένα νησιά χάνεται».

Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε πως απαιτούνται αλλαγές στην αγορά, για όσο διάστημα απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες και ειδικότερα αναστολή του Χρηματιστηρίου, πλαφόν στα κέρδη στη λιανική του ρεύματος, μείωση του κόστους της λιγνιτικής παραγωγής κατά 20%-25% και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέτρα για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας στο χρηματιστήριο ρύπων και μείωση της τιμής.

 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου