Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΔΕΗ και MYTILINEOS ετοιμάζονται να αλλάξουν το τοπίο της ηλεκτροπαραγωγής στη Β. Μακεδονία


Δύο πολύ σημαντικά επενδυτικά projects σχεδιάζουν να υλοποιήσουν η ΔΕΗ και η MYTILINEOS στη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία, σε περίπτωση που ευοδωθούν, αναμένεται να αλλάξουν δραστικά το τοπίο στην ηλεκτροπαραγωγή στη γειτονική χώρα, αλλά και να επιδράσουν στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρύτερη

περιφερειακή αγορά ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ, σε σύμπραξη με την Archirodon, έχει ήδη περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Cebren, έχοντας να αντιμετωπίσει πλέον τον ανταγωνισμό άλλων 8 σχημάτων.

Πρόκειται για μια από τις δύο νέες υδροηλεκτρικές μονάδες που σχεδιάζει η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας. Η προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς φτάνει τα 333 MW, ενώ το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 570 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, πληροφορίες από τη γειτονική χώρα θέλουν τη MYTILINEOS να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τοπικές αρχές για την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το σχέδιο πρόκειται να υλοποιηθεί σε τοποθεσία που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων. 

Σε περίπτωση που οι σχετικές επαφές έχουν θετική κατάληξη, η αγορά της Β. Μακεδονίας θα είναι η δεύτερη αγορά των Βαλκανίων (πλην της ελληνικής) στην οποία θα δραστηριοποιηθεί ο Όμιλος, μετά την Αλβανία, όπου ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία για την κατασκευή υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400 kV.

Εάν τελικά η ΔΕΗ και η MYTILINEOS ολοκληρώσουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια, τότε θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη νέα εικόνα του τοπίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αθροιστική ισχύς των δύο μονάδων θα ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 20% της σημερινής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν στη Β. Μακεδονία, η οποία στα τέλη του 2021 ανέρχονταν σε περίπου 2,1 GW. 

Οι ελληνικές παρουσίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Β. Μακεδονίας

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη παρουσία στην ενεργειακή αγορά της Β. Μακεδονίας, μέσω της EDS, η οποία δραστηριοποιείται στην προμήθεια και την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, στη Β. Μακεδονία δραστηριοποιούνται η Green Energy Trading Dooel Skopje (της Greek Environmental & Energy Network A.E. – GREEN, μέλος του Ομίλου Βασιλειάδη), καθώς και οι Solaris Power Dooel Skopje (της Solaris Power S.A.) και Watt+Volt. 


Γιάννα Παπαδημητρίου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου