Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Στάσσης: Θα ανακοινώσουμε τις νέες ταρίφες της ΔΕΗ από τον Ιούλιο - Διατηρείται ο στόχος λειτουργικής κερδοφορίας για φέτος παρά το δύσκολο περιβάλλον


Σήμερα η ΔΕΗ είναι μια ισχυρή επιχείρηση, με τα κατάλληλα όπλα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στη γενική συνέλευση μετόχων.

Αν δεν είχε κάνει όλα τα βήματα εξυγίανσης που προηγήθηκαν, δεν θα μπορούσε να αντέξει στην κρίση και να στηρίξει τους πελάτες της, σημείωσε.

Παρά το αντίξοο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον, η διοίκηση διατηρεί

το στόχο για τη διατήρηση των επαναλαμβανόμενων EBITDA το 2022 στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Επίσης, το 2022 θα εξακολουθήσει να στηρίζει τους πελάτες της, συνεχίζοντας τις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής και τις ΑΠΕ, με την επιχείρηση να έχει ήδη σε επίπεδο αδειών το 80% του στόχου εγκατεστημένης ισχύος που έχει θέσει για το 2026. Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, σε ένα μήνα προγραμματίζεται να ανακοινωθεί η πρόταση της διοίκησης για πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο τη στήριξη της τιμής της μετοχής.

Μέρος των σχεδιαζόμενων επενδύσεων της ΔΕΗ αφορούν την επέκταση στις γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το σχέδιο απανθρακοποίησης, καθώς η ψηφιοποίηση των δικτύων και η υιοθέτηση ενός πελατοκεντρικού μοντέλου, προς όφελος των καταναλωτών, των μετόχων και της κοινωνίας.

Σχετικά με την επίδραση που θα έχει στην κερδοφορία της επιχείρησης η διπλή παρέμβαση της κυβέρνησης στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι ο καθετοποιημένος χαρακτήρας της εταιρείας δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Όπως σημείωσε, με την εφαρμογή του πλαφόν στη χονδρεμπορική, θα διατηρήσει κερδοφορία σε κανονικά επίπεδα στην παραγωγή, την ίδια στιγμή που με τις επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα αποκλιμακωθούν οι τιμές λιανικής, γεγονός που θα βοηθήσει τον τομέα εμπορίας της ΔΕΗ.

Όσον αφορά την έκτακτη φορολόγηση των εσόδων από την παραγωγή, επανέλαβε ότι η εκτίμησή του είναι πως το ποσό θα ανέλθει σε τα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε πως σίγουρα θα υπάρχει επίπτωση σε επίπεδο τελικού αποτελέσματος, ωστόσο η επιχείρηση προσπαθεί να εξισορροπήσει κάποιο μέρος από την εισφορά ποσό με άλλα έσοδα (όπως την αποζημίωση για τις εφεδρείες στα νησιά).

Σε ερώτηση μετόχων για την έκπτωση 30% με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης, τόνισε ότι επανασχεδιάζονται τα πάντα από την αρχή, με την επιχείρηση να ακολουθεί τις προβλέψεις της σχετικής ρύθμισης, ανακοινώνοντας σε μηνιαία βάση τις χρεώσεις που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα. «Με το νέο μοντέλο τιμολόγησης από 1η Ιουλίου, δεν τίθεται θέμα διατήρησης ή όχι της έκπτωσης 30%, θα ανακοινώνουμε όπως όλες οι εταιρείες τις δικές μας ταρίφες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα βελτιωθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, καθώς το πρώτο τρίμηνο κατέβαλε τα δικαιώματα ρύπων για όλο το 2021, προχωρώντας επίσης σε κινήσεις hedging σε μία συγκυρία έντονης μεταβλητότητας των ενεργειακών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, ακόμη και στο δυσμενές περιβάλλον που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση, η επιχείρηση προχώρησε σε επενδύσεις 438 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2020, κυρίως για την αναβάθμιση των δικτύων διανομής και την ανάπτυξη σε ΑΠΕ. Η επιχείρηση στοχεύει σε επιπλέον αύξηση των επενδύσεων στο δίκτυο το 2022, για την ψηφιοποίησή του και την ενίσχυση της δυνατότητας ενσωμάτωσης μονάδων ανανεώσιμων πηγών.

Τέλος, σε σχέση με το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι η επιχείρηση έχει κάνει προετοιμασία εξασφαλίζοντας αποθέματα λιγνίτη και εναλλακτικά καύσιμα, και περιορίζοντας τη χρήση των υδροηλεκτρικών ώστε να υπάρχουν αποθέματα νερών. Τόνισε ωστόσο ότι σε περίπτωση διακοπής θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών και οι ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να περιορίσουν την κατανάλωση.

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου