Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

«Θα καταρρεύσουν η κυβέρνηση και η ΔΕΗ!»


Εξωφρενικά επιχειρήματα από τους εκπροσώπους της Επιχείρησης κατά του αιτήματος προσωρινής διαταγής για απαγόρευση των διακοπών ρεύματος μέχρι την εκδίκαση των συλλογικών αγωγών ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ● Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου ● Για τις 6 Ιουλίου αναβλήθηκε η συζήτηση των αγωγών, στις 14 Ιουνίου η συζήτηση στην επιτροπή του Αρείου Πάγου για το αίτημα διεξαγωγής πιλοτικής δίκης.

Εξωφρενικούς, καταστροφολογικούς ισχυρισμούς προέβαλε χθες η νομική εκπροσώπηση της ΔΕΗ κατά τη συζήτηση του αιτήματος προσωρινής διαταγής για απαγόρευση των διακοπών ρεύματος μέχρι να εκδικαστούν οι συλλογικές αγωγές ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής που κατέθεσαν οι δύο καταναλωτικές ενώσεις και συνεκδίκασε το Πολυμελές Πρωτοδικείο.

Παρότι το δικαστήριο είχε κάνει ήδη δεκτό το αίτημα των δικηγόρων της ΔΕΗ για αναβολή των δικών μέχρι τις 6 Ιουλίου, ώστε στο μεταξύ ο Αρειος Πάγος να αποφανθεί επί του αιτήματος για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης που έχει υποβάλει η εταιρεία, οι δικηγόροι της έδωσαν τεράστια μάχη για να απορριφθεί και η προσωρινή απαγόρευση των αποκοπών ρεύματος, πολιτικοποιώντας στο έπακρο την αντιδικία.

«Θα τροφοδοτηθεί νέο κίνημα Δεν Πληρώνω», «θα ενθαρρυνθούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», «η ΔΕΗ έχει ήδη ζημίες και αν ενθαρρυνθεί η μη πληρωμή των λογαριασμών θα χρεοκοπήσει, θα καταρρεύσει» και, τελικά «θα καταρρεύσει η κυβέρνηση»!

Αυτά ακούστηκαν μεταξύ άλλων από τους δικηγόρους της ΔΕΗ, προκαλώντας έντονη αντίδραση όχι μόνο των δικηγόρων του ΙΝΚΑ και της ΕΚΠΟΙΖΩ που υποστήριξαν το αίτημα, αλλά και του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που κατέθεσε ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, διακοπές ρεύματος γίνονται καθημερινά, με 1.500 αιτήματα σε όλη τη χώρα, και των εκπροσώπων της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που έκαναν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των καταναλωτικών ενώσεων.

«Είναι αστείο να μιλάμε για καταστροφή της εταιρείας, που έχει πάνω από 5,5 εκατ. πελάτες, μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης.

Το Πρωτοδικείο θα εκδώσει σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι την απόφασή του στο αίτημα για προσωρινή απαγόρευση των διακοπών ρεύματος, τουλάχιστον μέχρι τις 6 Ιουλίου οπότε θα επαναληφθεί η εκδίκαση των συλλογικών αγωγών και των ασφαλιστικών μέτρων.

Μέχρι τότε αναμένεται να έχει αποφασίσει και η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου για το παραδεκτό του αιτήματος της ΔΕΗ να διεξαχθεί πιλοτική δίκη για τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής. Βάσει αυτού του αιτήματος, άλλωστε, το δικαστήριο δέχθηκε την αναβολή της εκδίκασης των συλλογικών αγωγών για τις 6 Ιουλίου.

Η πιλοτική δίκη

Η ακρόαση των εμπλεκομένων στην επιτροπή του Αρείου Πάγου για την πιλοτική δίκη θα γίνει στις 14 Ιουνίου. Κατά του σχετικού αιτήματος της ΔΕΗ θα ταχθούν οι εκπρόσωποι των καταναλωτικών ενώσεων, όπως έκαναν και χθες, χαρακτηρίζοντας προσχηματικό αλλά και υποτιμητικό για τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια της χώρας, τους «φυσικούς δικαστές» των πολιτών, το επιχείρημα περί «νομικά δυσχερούς ζητήματος».

Σημειώνεται ότι οι συλλογικές αγωγές κατά της ΔΕΗ για την καταχρηστικότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς ρεύματος είναι η πρώτη σειράς αντίστοιχων αγωγών που θα κατατεθούν εναντίον όλων των παρόχων ρεύματος.

Ο ελιγμός της πιλοτικής δίκης στον οποίο κατέφυγε η ΔΕΗ επιχειρεί να φρενάρει τις αγωγές και αποτελεί βολικό «καταφύγιο» για την κυβέρνηση, που από τον Ιούλιο θέτει σε εφαρμογή τον νέο μηχανισμό υπολογισμού της χονδρικής τιμής ρεύματος, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνίσει πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η «ουσιαστική κατάργηση της ρήτρας» που έχει υποσχεθεί.

 

 

 Γιάννης Κιμπουρόπουλος

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου