Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Φθινόπωρο μπαίνει η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Φθινόπωρο μπαίνει η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Σε τρία εκατομμύρια σπίτια μέσα σε πέντε χρόνια σχεδιάζει να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μέσω οπτικής ίνας η ΔΕH, σε συνεργασία, κατά πάσα πιθανότατα, με τη NOVA - Wind, όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΔΕΗ +1,13%.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε όλη την επικράτεια, ενώ η έναρξη θα

γίνει από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας από το φθινόπωρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατεράκης μιλώντας στο Συνέδριο Υποδομές - Μεταφορές, η ΔΕH θα παρέχει υπηρεσίες σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ θα ξεκινήσει από 1 Gbps. Πρόκειται για επένδυση 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 530 εκατ. ευρώ είναι από ομολογιακή χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα 270 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια.

Όπως ανακοίνωσε, οι οπτικές ίνες θα περνάνε πάνω από τα καλώδια και θα αναπτυχθούν και υπόγεια, όπου δεν υπάρχουν καλώδια.

Ειδικότερα τόνισε ότι ήδη η ΔEΗ είναι σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με τη Nova - Wind: «Εχουμε συμφωνήσει στα βασικά σημεία» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο αποκάλυψε ότι και άλλοι πάροχοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αρχικά θα τελειώσει το πιλοτικό σε ένα δήμο της Αθήνας και κατόπιν θα  ξεκινήσουν οι πιλοτικές εφαρμογές.

«Φέρνουμε ταχύτητα στην κατασκευή οπτικών ινών. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε τρεις φορές πιο γρήγοροι στην ανάπτυξη του δικτύου, κάτι που οδηγεί και σε χαμηλότερο κόστος», υποστήριξε ο κ. Πατεράκης.

Αναφερόμενος στον Δήμο Περιστερίου, είπε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί 25 χλμ. σε 5.000 σπίτια, τα οποία από το τέλος Ιουνίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες. Στόχος είναι το πιλοτικό πρόγραμμα να φτάσει στις 15.000 σπίτια και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει καλυφθεί ολόκληρος ο Δήμος Περιστερίου.

Μέσα στον Ιούνιο  θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της επόμενης φάσης της ανάπτυξης του δικτύου. Στόχος είναι να έχουν καλυφθεί 10 δήμοι και 450.000 σπίτια μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες.

 

Μαρία Μόσχου 

www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου