Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για όσους κάνουν οικονομία στο ρεύμα

Λογαριασμοί ρεύματος: Η διαδικασία για επιστροφή χρημάτων, οι δικαιούχοι  και τα ποσά - ertnews.gr

Κίνητρα… οικονομίας αναμένεται να δώσει το νέο σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στις 10.30 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου θα κάνουν τις

σχετικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο της «επιχείρησης θερμοστάτης» που προβλέπει μεγαλύτερο επίδομα ρεύματος και για τα νοικοκυριά.

Κίνητρα και μπόνους σε για νοικοκυριά και δημόσιες υπηρεσίες

Το «Σχέδιο θερμοστάτης» θα προβλέπει μπόνους για νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 με 27 βαθμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα νοικοκυριά θα έχουν αυξημένη επιδότηση στον λογαριασμό ρεύματος, ενώ οι κρατικοί φορείς εξετάζεται να λαμβάνουν αυξημένη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.

Για τους φορείς του Δημοσίου θα προβλέπεται αύξηση κονδυλίων, ενώ για τα νοικοκυριά αυξημένη επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αν διαπιστωθεί ότι συμβάλουν στην επιχείρηση οικονομίας ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση, από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Τα κίνητρα στα νοικοκυριά

Για τα νοικοκυριά, το μπόνους θα είναι το αυξημένο επίδομα ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί άμεσα η θερμοκρασία του κλιματιστικού, και αν ένας δημόσιος φορέας ή ένα νοικοκυριό ανταποκρίνεται στις συστάσεις για θερμοκρασία 26-27 βαθμούς, θα γίνεται σύγκριση των λογαριασμών του 2021 σε ένα ίδιο διάστημα. Δηλαδή, για παράδειγμα σύγκριση του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου 2021 με τον Ιούλιο-Αύγουστο 2022.

Ειδική πλατφόρμα

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου. Ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει.

 

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου