Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Κέρδη 1,1 δισ ευρώ για το ΔΕΗ στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2022 εις βάρος των νοικοκυριών

Κέρδη 1,1 δισ ευρώ για το ΔΕΗ στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου  2022 εις βάρος των νοικοκυριών

Πέφτει η τιμή της KWh τον Νοέμβριο χάρη στην καθοδική πορεία που σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου στην προθεσμιακή αγορά της Ολλανδίας με την τιμή του συμβολαίου TTF να υποχωρεί κάτω από τα 115 ευρώ ανά MWh.
Σε ένα μήνα η τιμή του TTF έχει υποχωρήσει κατά 41,78%.
Χθες 19/10/2022 στις 19:00 ώρα Ελλάδος ή τιμή του φυσικού αερίου στα 115 ευρώ ανά MWh, όταν στην εκκίνηση του πολέμου στην Ουκρανία η τιμή του φυσικού αερίου στις 24 Φεβρουαρίου από τα 90 ευρώ ανά MWh εκτινάχθηκε άνω των 130 ευρώ.
Το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τα νοικοκυριά, τα οποία να σημειωθεί συμβάλλουν πέρα τους δέοντος στα υπέρ κέρδη των προμηθευτών ενέργειας και κυρίως της ΔΕΗ η οποία για δεύτερο συνεχή μήνα ( Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) καταγράφει κέρδη από τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ πούλησε στους πελάτες προς 595 ευρώ ανά MWh όταν το κόστος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 325 ευρώ ανά MWh για τον Οκτώβριο.
Η ΔΕΗ του …λαού θα καρπωθεί υπερ κέρδη από τα νοικοκυριά τον Οκτώβριο τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ και προέρχονται από τα τιμολόγια ρεύματος.
Τα κέρδη ήρθαν από το ψηλό τιμολόγιο του Οκτωβρίου που σε επίπεδο MWh ήταν προσδιόρισε στα 595 ευρώ όταν το τελικό κόστος ανά MWh διαμορφώνεται στα 325 ευρώ για το μήνα Οκτώβριο.
Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση δεν επιθυμεί να παραχωρήσει μέρος από τα κέρδη των 500 εκατ. ευρώ που έβγαλε από τα τιμολόγια τον Σεπτέμβριο. Τον Οκτώβριο ανέβασε την τελική τιμή της KWh από τα 0,149 ευρώ στα 0,159 ευρώ διότι θέλει πιο πολλά κέρδη.

Το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου η ΔΕΗ γέμισε τα ταμεία ης με 1,1 δισ ευρώ.

Πρόκειται για «ζεστό χρήμα» που βγήκε από τις τσέπες των νοικοκυριών.

Σήμερα τα τιμολόγια ρεύματος των προμηθευτών.

Σήμερα οι προμηθευτές θα δωσουν στη δημοσιότητα τα νέα τιμολόγια ρεύματος του Νοεμβρίου τα οποία αναμένεται να είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με αναλυτές της ενέργειας το τιμολόγιο του μεγαλύτερου προμηθευτή της αγοράς δηλαδή της ΔΕΗ θα πρέπει να είναι μειωμένο έως 50% διότι πρέπει ακολουθήσει την καθοδική πορεία του φυσικού αερίου χωρίς να υπολογιστούν τα υπέρ κέρδη.
Σύμφωνα με τους ίδιους η δίκαιη τιμή ανά Kwh είναι τα 0,08 λεπτά από 0,16 ευρώ που είναι σήμερα για τα νοικοκυριά.
Πάντως οι προμηθευτές ενέργειας δεν θέλουν να απεμπολήσουν τα κέρδη τους και κυρίως η ΔΕΗ η οποία παρότι αναμένεται να δώσει τιμή ανά MWh από τη ζώνη των 400 έως 450 ευρώ μειωμένη από 150 έως 200 ευρώ ανά MWh σε σχέση με του Οκτωβρίου .
Το κλειδί για την τελική τιμή διαμόρφωσης της KWh είναι η κρατική επιδότηση του ΥΠΕΝ , η οποία για τις πρώτες 500 Kwh διαμορφώθηκε σε 436 ευρώ ανα MWh τον προηγούμενο μήνα.
Στο ενδεχόμενο η κρατική επιδότηση του Νοεμβρίου ανακοινωθεί στα 300 ευρώ η τιμή της KWh για τη ΔΕΗ θα κυμανθεί από τα 0,10 έως τα 0,15. Οι καταναλωτές θα είναι ευχαριστημένοι όταν από την τρέχουσα τιμή των 0,159 ευρώ ανά Kwh πληρώσουν προς 0,129 την KWh αλλά όμως η ΔΕΗ πιθανότατα θα διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία της και τον Νοέμβριο , για τρίτο κατά σειρά μήνα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

  1. ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
    γεια σε όλους
    Ευχαριστώ απεριόριστα τον Θεό που έβαλε το ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ξανά στο δρόμο μου.
    Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή αν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, απλά επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ και θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι.
    Αυτή η μεγάλη κυρία μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 18.000 €, και αυτό είναι υπεραρκετό για μένα. Αυτή η κυρία μόλις με έσωσε από μπελάδες.
    Είναι γυναίκα με καρδιά, χάρη σε αυτή την υπέροχη γυναίκα, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
    Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
    Email: nikitaraslef1978@gmail.com
    Ευχαριστώ

    Παρατήρηση
    Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε απόσχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή