Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Κοσμοσυρροή ενδιαφέροντος στο έργο για τις οπτικές ίνες της ΔΕΗ

 Δέκα ενδιαφερόμενοι για το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ

 


Δέκα εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικές/εργολαβικές συμμετείχαν στο διαγωνισμό που προκήρυξε η εταιρεία ύψους 65 εκατ. ευρώ και αφορά στην δημιουργία 440.000 (home passed) συνδέσεων οπτικών ινών. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή

και οι επιχειρήσεις που εξέφρασαν ενδιαφέρον για το έργο είναι οι:

  • Artemis ITS
  • Circet Hellas
  • EDIL Hellas
  • Εγνατία Group
  • Εργατηκατ
  • Ergomak
  • Ιντρακατ
  • Link 
  • Phoenix Engineering και
  • Telcoserv.

To ενδιαφέρον είναι ομολογουμένως μεγάλο, καθώς η πρόσκληση της ΔΕΗ έλκυσε το ενδιαφέρον παλαιών, αλλά και νέων παικτών στην αγορά. Μια τέτοια είναι η εκ Γαλλίας ορμώμενη Circet η οποία φαίνεται να εισέρχεται στην Ελληνική αγορά διεκδικώντας μερίδιο στα έργα ανάπτυξης δικτύων. Σημειώνεται ότι η πίεση στη συγκεκριμένη αγορά είναι πολύ μεγάλη, καθώς συνεργεία αναζητούν τόσο ο ΟΤΕ, όσο και η Wind και, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, τα συνεργεία είναι δυσεύρετα. 

Ειδικότερα απουσιάζουν τόσο τα μηχανήματα τύπου bobcat που «κόβουν» τους δρόμους προκειμένου να εγκατασταθούν οι σωληνώσεις μέσα από τις οποίες θα περάσουν οι οπτικές ίνες, όσο και οι άνθρωποι που τα χειρίζονται. Και καθώς οι πάροχοι πιέζονται για να δημιουργήσουν δίκτυα οπτικών ινών, τα συνεργεία είναι δυσεύρετα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα χειριστή bobcat απαιτούνται 18 μήνες εκπαίδευσης, ενώ επιπλέον σπανίζουν τα μηχανήματα λόγω της αναταραχής στις εφοδαστικές αλυσίδες.

Η ΔΕΗ θέλει με την νέα προμήθεια υπηρεσιών να δημιουργήσει ένα δίκτυο οπτικών ινών που θα φτάνει σε 440.000 σπίτια στην Αττική μέχρι το τέλος του 2023. Συγκεκριμένα στόχος είναι 14 περιοχές στην Αττική, κυρίως σε προάστια της πόλης. Πρόκειται για περιοχές της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, της Γλυφάδας, της Ηλιούπολης, της Ν. Σμύρνης, της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου, της Παλλήνης, της Ν. Ιωνίας, της Φιλοθέης-Ψυχικού, του Χαλανδρίου, της Αγ. Παρασκευής, του Παπάγου-Χολαργού και σε δύο περιοχές του Περιστερίου. 

Η ανάπτυξη του δικτύου της ΔΕΗ, με κόστος 65 εκατ. ευρώ, θα περιλάβει τόσο εναέρια όσο και υπόγεια εγκατάσταση οπτικών ινών. Η επέκτασή του δε σε άλλες περιοχές της χώρας, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αν και η εταιρεία ενδιαφέρεται να εστιαστεί αποκλειστικά σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Επίσης η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται να εισέλθει στη λιανική. Στρατηγική της είναι να πουλήσει μόνον σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (χονδρική) οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταπουλήσουν τις συνδέσεις της στη λιανική, δηλαδή σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό πιθανοί πελάτες της είναι οι εταιρείες Vodafone και Nova/Wind, που δεν αναπτύσσουν ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο σε όλη τη επικράτεια. 

Πρόσφατα στελέχη της ΔΕΗ συναντήθηκαν και με στελέχη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενόψει της κοινοποίησης του σχεδίου μέτρων της χώρας για τον ορισμό των αγορών 3α και 3β στις τηλεπικοινωνίες. Πρόκειται για τις αγορές «Χονδρικής τοπικής πρόσβασης σταθερού σημείου (3α)» και «Χονδρικής κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή σημείο για προϊόντα μαζικής κατανάλωσης (αγορά 3β)» και το κατά πόσο θα πρέπει οι αγορές αυτές να ρυθμίζονται εκ των προτέρων από παρόχους που έχουν σημαντική ισχύ σε αυτές, όπως ο ΟΤΕ.

Αμφότερες οι αγορές ενδιαφέρουν όσους θέλουν να αναπτύξουν δίκτυα σταθερών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης  της ΔΕΗ. Η τελευταία όπως η Vodafone με την Wind, ζητούν εκ των προτέρων η ρύθμιση του ΟΤΕ στις τιμές χονδρικής να συνεχιστεί, ενώ ο ΟΤΕ δεν το  επιθυμεί. Ειδικά στις συνδέσεις FTTH, που συνιστούν  εντελώς ένα νέο δίκτυο, ο ΟΤΕ επιδιώκει η αγορά να μείνει αρρύθμιστη και καθένας να πουλά όσο θέλει στην χονδρική. 

Από την άλλη πλευρά, εφόσον θα υπάρχει ρύθμιση των χρεώσεων χονδρικής, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ φαίνεται να επιθυμούν υψηλές χρεώσεις χονδρικής (ειδικά στο FTTH), ενώ οι ανταγωνιστές τους  Vodafone και Wind χαμηλές, ώστε να αγοράζουν φθηνά από τους κατασκευαστές των γραμμών.

(powergame.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου