Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Νέα έκθεση της Κομισιόν: Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια άνοδος της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού με 238% στο β' τρίμηνο


Τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο πανευρωπαϊκά σημείωσε η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα κατά το β' τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως προκύπτει από νέα έκθεση της Κομισιόν, η τιμή στη χώρα μας

αυξήθηκε κατά 238%, έναντι 254% στη Γαλλία και 234% στην Ιταλία, που συμπληρώνουν την τριάδα με τις εντονότερες ανόδους.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έφτασε να έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή χονδρικής με 237 ευρώ/MWh έναντι 252 ευρώ και 249 ευρώ σε Μάλτα και Ιταλία. Συγκριτικά, στη Βουλγαρία η τιμή χονδρικής κατά το β' τρίμηνο ήταν 199,9 ευρώ, στη Γαλλία 226,3 ευρώ και στη Γερμανία 187,1 ευρώ.

Στην περίπτωση των τιμών για τους βιομηχανικούς καταναλωτές δίχως φόρους, η Ελλάδα βρισκόταν στο β' τρίμηνο στην κορυφή της λίστας, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Όσον αφορά τα τιμολόγια για μεσαίου μεγέθους βιομηχανικούς καταναλωτές, η Ελλάδα με 34,5 λεπτά/KWh, είχε ετήσια άνοδο 194% και ήταν η ακριβότερη χώρα έναντι μέσου όρου 17,5 ευρώ/KWh στην Ε.Ε.

Στα οικιακά τιμολόγια μαζί με φόρους και τέλη η χώρα μας ήταν δέκατη στον κατάλογο με 30,46 ευρώ/KWh έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 28,62 ευρώ/KWh, αλλά σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο ετησίως (+81%) μετά την Εσθονία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις, όπου η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά συγκριτικά με το ΑΕΠ της.

Τέλος, όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, η λιγνιτική παραγωγή της Ελλάδας μειώθηκε κατά 16% στο εν λόγω διάστημα λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας καυσίμου και της ανόδου των ΑΠΕ μαζί με τον περιορισμό της ζήτησης.

 

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

 

1 σχόλιο:

  1. ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
    γεια σε όλους
    Ευχαριστώ απεριόριστα τον Θεό που έβαλε το ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ξανά στο δρόμο μου.
    Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή αν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, απλά επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ και θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι.
    Αυτή η μεγάλη κυρία μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 18.000 €, και αυτό είναι υπεραρκετό για μένα. Αυτή η κυρία μόλις με έσωσε από μπελάδες.
    Είναι γυναίκα με καρδιά, χάρη σε αυτή την υπέροχη γυναίκα, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
    Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
    Email: nikitaraslef1978@gmail.com
    Ευχαριστώ

    Παρατήρηση
    Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε απόσχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή