Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Λίγο πριν την «finish line» το νέο ΕΣΕΚ – Μέχρι τέλος του χρόνου η ανακοίνωση των νέων στόχων και αρχές του 2023 το draft σε διαβούλευση


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις ώστε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα να πάρει την τελική του μορφή, ενσωματώνοντας τους νέους πιο φιλόδοξους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους σε ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες προβλέψεις των ευρωπαϊκών Κανονισμών του «Fit for 55» και του REPowerEU. Πέραν των βασικών στόχων για το 2030, το

αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα περιλαμβάνει στόχους για το 2040.

Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ορυκτών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου στο συνέδριο Renewable & Storage Forum, το ΚΑΠΕ και η ομάδα του Παντελή Κάπρου έχουν «τρέξει» όλα τα μοντέλα που έπρεπε και έχουν ολοκληρώσει την δουλειά τους.

Μάλιστα, όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας, προ ημερών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο όπου έγινε παρουσίαση των σεναρίων που έχουν προκύψει. Ενδεικτικά, τα σενάρια προβλέπουν συμμετοχή των ΑΠΕ κοντά στο 80% στην ηλεκτροπαραγωγή, πάνω από 50% σε ψύξη και θέρμανση και κοντά στο 30% στις μεταφορές.

Σύμφωνα με το «χρονοδιάγραμμα» που ανακοινώθηκε, ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η όποια προεργασία απομένει ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να παρουσιαστούν οι βασικοί στόχοι, άξονες πολιτικής και παραδοχές που θα περιλαμβάνονται στο νέο ΕΣΕΚ.

Ακολούθως, αρχές του 2023 θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση ένα πρώτο draft του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ για παρατηρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο ΕΣΕΚ θα περιλαμβάνει μια αναλυτικότερη κοστολόγηση όλων των μέτρων και των πολιτικών που το συναποτελούν καθώς και μια κοινωνικοοικονομική ανάλυση αυτών.

Ως προς τους νέους αναθεωρημένους στόχους, όπως έχει γράψει το energypress, ο «πήχης» αυξάνεται στον τομέα της αποθήκευσης και από 1,5 Γιγαβάτ, διπλασιάζεται στα 3 Γιγαβάτ ως το τέλος της δεκαετίας.

Αντίστοιχα και ως προς το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, ο στόχος επικαιροποιείται στα 25 Γιγαβάτ από 18,9 GW  που προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο. Μένει βέβαια να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τους νέους στόχους υπό το φόντο και των τελευταίων εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για περαιτέρω επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.   

 

Μιχάλης Μαστοράκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου