Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Λογαριασμός ρεύματος: Αστρονομική αύξηση +147% στη Χρέωση Κοινής Ωφέλειας από 1η Νοέμβριου

Λογαριασμοί ρεύματος: Ανακοινώνονται τα τιμολόγια για τον Αύγουστο |  ekriti.gr

Νέο χαράτσι επιβάλλει η κυβέρνηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς θα αυξηθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) που επιβαρύνουν όλα τα τιμολόγια των καταναλωτών για να μπορούν οι κάτοικοι των νησιών, που δεν

είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα, να πληρώνουν ρεύμα στις τιμές που πληρώνουν και οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ μπορεί να αναπροσαρμόζει από την 1η Νοεμβρίου τις χρεώσεις ΥΚΩ εκδίδοντας σχετική απόφαση.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ

Τις χρεώσεις ΥΚΩ – τις βλέπουμε στους λογαριασμούς μας στην κατηγορία «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» – και τις πληρώνουν οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες επιχειρήσεις βιομηχανίες, αγρότες και δήμοι. Αλλά και οι βιομηχανίες της υψηλής τάσης, οι οποίες όμως, λένε οι πληροφορίες, δεν θα δουν μεταβολές.  

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει και δεν είχαν διαψευστεί από το υπουργείο Ενέργειας το προηγούμενο διάστημα, οι «κρυφές» αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος είναι:

·        Στα 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις τετραμήνου έως 1.600 κιλοβατώρες. Η αύξηση είναι της τάξης του 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα. οι οικιακές καταναλώσεις πάνω από 1600 κιλοβατώρες τον εξάμηνο θα δουν μείωση στις χρεώσεις ΥΚΩ.

·        Ισόποση θα είναι περίπου και η αύξηση για τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση.

·        Κατά 140% εκτιμάται η αύξηση στους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση

·        Στους Δήμους οι υπηρεσίες οδοφωτισμού θα επιβαρυνθούν πάνω από 100%, καθώς η χρέωση ΥΚΩ από 13,71 ευρώ τη μεγαβατώρα θα φτάσει τα 30 ευρώ.

Για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης, η χρέωση για ΥΚΩ παραμένει ίδια, στα 4,14 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Για εν κρυπτώ αύξηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος έκαναν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμμελος και Πέτη Πέρκα.

«Η αιτιολόγηση του νέου χαρατσιού εμπαίζει την ελληνική κοινωνία. Οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν αυτοί για την «αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις» ενώ τα υπερκέρδη είναι ήδη στα ταμεία του καρτέλ ενέργειας. Και μάλιστα ενώ οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς τους και οι χρεώσεις ΥΚΩ θα έπρεπε να είχαν μειωθεί εδώ και ένα χρόνο, λόγω της υλοποίησης έργων διασυνδέσεων των νησιών», σημειώνουν οι Φάμελλος και Πέρκα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν επίσης ότι δεν έχει φορολογηθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ από τα 2,2 δισ. ευρώ κέρδη για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ούτε από τα υπερκέρδη της «κρατικής» ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2021. Περιμένουμε τέλος να δούμε με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα «μαγειρέψει», ώστε να μειώσει, τα νέα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος που παράγονται μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την ακριβότερη τιμή ενέργειας στη χονδρεμπορική για τον Οκτώβριο στην Ευρώπη. Και η κυβέρνηση, αντί να δώσει εξηγήσεις, περιορίζεται στο να χαρακτηρίζει την τιμή αυτή εικονική και να επιβαρύνει με νέα χαράτσια τους καταναλωτές», καταλήγουν στη δήλωσή τους.

Πληροφορίες: Οικονομικός Ταχυδρόμος, Σωκράτης Φάμελλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου