Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Σκληρή μάχη στις εκλογές του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ- Οι αποχωρήσεις των εργαζομένων, τα ψηφοδέλτια και η ανατροπή δεδομένων

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ | Σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ

Εκλογές με ενδιαφέρον και πιθανή ανατροπή δεδομένων, φανερώνουν όλες οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Δ.Σ. στο σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».

Οι ζυμώσεις του παρασκηνίου και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων

τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθούν πριν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, οδηγούν την εκλογική διαδικασία σε μια μάχη για σκληρά νεύρα όπου ψηφοδέλτια και έδρες θα αναδείξουν τον τελικό νικητή, κυριολεκτικά στο νήμα.

Ιδιαιτερότητα της αναμέτρησης, η οποία θα διεξαχθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη(6-8), η μεγάλη πιθανότητα για πρώτη φορά το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ να βρεθεί στην πρώτη θέση, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να προεξοφλείται από τώρα.

Μάλιστα, ένας από τους καλύτερους γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας του συνδικάτου, μιλώντας στον «Π» έκανε λόγο για πιθανότητα διαφοράς στις δύο πρώτες θέσεις κοντά στα 10 ψηφοδέλτια, κάτι που καθιστά κυριολεκτικά τη μάχη σκληρή μέχρι την τελευταία στιγμή.

Έμπειρο συνδικαλιστικό στέλεχος του σωματείου που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, προέβλεψε πως δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η πρωτιά της ΔΑΚΕ, αν και τα δεδομένα την ευνοούν.

Το σωματείο καλείται να διεξάγει τις εκλογές στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τις πολλές αποχωρήσεις εργαζομένων, κυρίως όσων προσλήφθηκαν από τα μέσα ως τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και με αυτούς της γενιάς του 90 να κερδίζουν σχετικό έδαφος.

Φυσικά κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος θα παίξει η επανεμφάνιση της ΠΑΣΚΕ, με τους «πράσινους» συνδικαλιστές να καταθέτουν ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τη ΔΡΑΣΕ- ΑΡΚΕ, ακολουθώντας μια κεντρική γραμμή του συνδικαλιστικού κινήματος η οποία ακουμπάει και τη ΓΣΕΕ.

Ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, με συνδικαλιστές που άνηκαν στο ΠΑΣΟΚ(Κίνημα Αλλαγής τότε) υπήρξε και το 2018, η δυναμική όμως της ΔΡΑΣΕ- ΑΡΚΕ είχε κρατήσει την πρωτιά με 1345 ψήφους και 15 από τις 31 έδρες, ενώ η ΔΑΚΕ είχε πάρει 10, η Ενωτική Πρωτοβουλία 4 και 2 το ΠΑΜΕ.

Και αν το 2018 είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 2.800 εργαζόμενοι, αυτή τη φορά δεν προβλέπεται στις κάλπες να προσέλθουν περισσότεροι από 1600 καθώς το μητρώο των εργαζομένων- εγγεγραμμένων στο ΣΠΑΡΤΑΚΟ έχει μειωθεί δραματικά και φτάνει περίπου τα 1700 μέλη.

Οι ζυμώσεις και η συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ όλες οι πλευρές συγκλίνουν πως Πρόεδρος στο σωματείο θα αναδειχθεί το μέλος που θα προτείνει η νικήτρια παράταξη, ανεξαρτήτως της κατοχύρωσης αυτοδυναμίας που φυσικά δεν υπάρχει ως δεδομένο.

Σε ότι έχει να κάνει με τη συμμετοχή, δεν αμφισβητείται πως αυτή θα είναι καθολική, ενώ νέο δεδομένο της διαδικασίας αποτελεί και το δικαίωμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τους εργαζομένους.

Κατά πάσα πιθανότητα, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. στο οποίο θα οριστικοποιηθούν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα στο δρόμο προς τη διεξαγωγή των εκλογών.

 

Ζήσης Πιτσιάβας

e-ptolemeos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου