Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Η πρόταση ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ για τον ενεργειακό τουρισμό: Ελεύθερη μετακίνηση των οφειλετών αλλά με διακανονισμό των χρεών στον προηγούμενο πάροχο – Η θέση της ΔΕΗ


Γραπτώς θα αποστείλουν τις επόμενες ώρες οι σύνδεσμοι εκπροσώπησης των προμηθευτών (ΕΣΠΕΝ) και των ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) την πρόταση τους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού τουρισμού των οφειλετών λογαριασμών ρεύματος.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες στη διάρκεια της χθεσινής πρώτης

τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας (ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, οι δύο σύνδεσμοι των ιδιωτικών εταιρειών και η ΔΕΗ) οι εκπρόσωποι της αγοράς και της δημόσιας εταιρείας παρουσίασαν προφορικά τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με πηγές οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων εταιρειών φέρονται να προέτρεψαν  το υπουργείο και τον Ρυθμιστή στη διατήρηση του καθεστώτος της ανεμπόδιστης μετακίνησης των καταναλωτών - οφειλετών από προμηθευτή σε προμηθευτή. Ωστόσο ζήτησαν στη συνέχεια να καθιερωθεί η υποχρεωτική αποπληρωμή απλήρωτων λογαριασμών που τυχόν υπάρχουν στον προηγούμενο πάροχο. Αυτή θα γίνεται είτε εφάπαξ είτε με τη μορφή διακανονισμού.

Δηλαδή, όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, ένας καταναλωτής θα μπορεί να αλλάζει προμηθευτή ρεύματος χωρίς εμπόδιο. Όταν μετακινείται στο νέο πάροχο, ο προηγούμενος θα εκδίδει τον εκκαθαριστικό λογαριασμό του πρώην πελάτη του. Αν ο τελευταίος έχει οφειλές θα πρέπει να τις αποπληρώσει αξιοποιώντας ακόμα και προτεινόμενο διακανονισμό. Στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν τηρήσει τη ρύθμιση ή την αρνηθεί τότε ο προηγούμενος πάροχος του θα ενεργοποιεί την εντολή αποκοπής της παροχής του.

Στον αντίποδα η ΔΕΗ ζήτησε, λένε οι πληροφορίες, να μπλοκάρεται η οποιαδήποτε μετακίνηση οφειλέτη προτείνοντας μάλιστα και ύψος οφειλής σε διμηνιαίο λογαριασμό, πάνω από το οποίο θα απαγορεύεται η αλλαγή παρόχου αν προηγουμένως δεν ρυθμιστεί το χρέος.

Η ομάδα εργασίας αφού συμπεριλάβει αυτές τις απόψεις θα συνέλθει εκ νέου, με το υπουργείο ΠΕΝ αλλά και τη ΡΑΕ να κάνουν τις δικές τους εισηγήσεις.

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου