Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Δεν ζούμε σε κανένα ροζ συννεφάκι – Τι είπε για τη ΔΕΗ

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Δεν ζούμε σε κανένα ροζ συννεφάκι – Τι είπε για τη ΔΕΗ

«Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο», είπε ο Πρωθυπουργός και άρχισε με το θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη

των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω» ενώ έδειξε και ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ και «η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας

Τόνισε πως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «τις αποφάσεις που υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας», ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πότε ακριβώς μειώθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας; Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015: 20 τεραβατώρες. Το 2019 παρήγαγε 10 τεραβατώρες από λιγνίτη». Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες. Το ίδιο έκαναν όλες οι χώρες. Για αυτό και από πολλές χώρες επελέγη βραχυπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ψηλά.

Επιδεικνύοντας γράφημα με την εγκατάσταση ΑΠΕ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα μεγάλο κενό το οποίο αν δεν υπήρχε, η χώρα σήμερα θα είχε μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που είναι η οικονομικότερη αλλά και γεωπολιτικά ασφαλέστερη μορφή παραγωγής ενέργειας.

Σχετικά με την κατηγορία του κ. Τσίπρα περί έλλειψης βούλησης της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, τόνισε ότι ο μηχανισμός που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και λειτουργεί από την 1η Ιουλίου δεν επιτρέπει καν τη δημιουργία υπερκερδών γιατί τα αποσπά εν τη γενέσει τους για λογαριασμό του Ταμείου ενεργειακής μετάβασης.

«Και αυτός ο μηχανισμός μελετήθηκε και εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αποτελέσει πράξη ευρωπαϊκού κανονισμού. Και αυτό σας ενοχλεί. Ότι η χώρα σε αυτό το επίπεδο υπήρξε πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Λέτε ότι παρουσιάζουμε ειδυλλιακή εικόνα. Δεν υπάρχει ομιλία μου στην οποία να μην αναφέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα, ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί ως αποτέλεσμα μιας κρίσης δεκαετίας κι ότι πρέπει να κάνουμε ένα άλμα αναπτυξιακό κι ένα άλμα παραγωγικότητας προκειμένου να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν ζούμε σε κανένα ροζ συννεφάκι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή κλίματος και στην ανάπτυξη που ήρθε, όπως είπε, από επενδύσεις και από εξωστρέφεια. «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θεωρώ ότι είναι μία επιτυχία μακροπρόθεσμη για την Ελλάδα. Δεν έχει δείξει ακόμη την πλήρη της δυναμική. Όμως σήμερα η Ελλάδα είναι πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ».

 

enikos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου