Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Πώς θα είναι το νέο «στρατηγείο» της ΔΕΗ στη Λ. Μεσογείων ύψους 110 εκατ. ευρώ

Πώς θα είναι το νέο «στρατηγείο» της ΔΕΗ στη Λ. Μεσογείων ύψους 110 εκατ. ευρώ 

Προϋπολογισμό περίπου 110 εκατ. ευρώ (με τα απρόβλεπτα, δίχως ΦΠΑ) αναμένεται να έχει το νέο «στρατηγείο» της ΔΕΗ που σχεδιάζεται επί της Λ. Μεσογείων 211, αν λάβουμε υπόψη μας όσα αναφέρονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη μελέτη του «Νέου Συγκροτήματος Κτιρίων Διοίκησης και Κεντρικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ ΑΕ» που τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 17 Απριλίου 2024. Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιρίου

συνολικής επιφάνειας 30.423,99 τ.μ. που θα στεγάζει τις υπηρεσίες Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ και θα περιλαμβάνει διευθυντικά γραφεία, γραφεία open space, αμφιθέατρο / αίθουσα ΜΜΕ, αίθουσες συσκέψεων, χώρο αρχείου, ιατρείο, κυλικεία, ταχυδρομείο, εμπορικούς χώρους ενώ θα διαθέτει υπόγεια που θα εξυπηρετούν βοηθητικές χρήσεις, χώρους στάθμευσης κ.λπ..

Το κτίριο, που θα έχει πιστοποίηση κατά LEED PLATINUM και WELL PLATINUM θα ανεγερθεί στην περιοχή Ελληνορώσων, σε οικόπεδο έκτασης 19 περίπου στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στο Στρατιωτικό Ακίνητο «Στρατόπεδο Πλέσσα Μιχαήλ», απέναντι του Πάρκο του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς. Στόχος του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός κτιρίου, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες χρήσης και λειτουργίας των δημοσίων κτιρίων. Η εξασφάλιση συνθηκών φιλικού, ποιοτικού και δημιουργικού εργασιακού περιβάλλοντος, αποτελεί μια από τις κυριότερες παραμέτρους του σχεδιασμού. Όπως σημειώνεται στη ΜΠΕ, ο υπολογισμός του κόστους κατασκευής έγινε λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχες δαπάνες σε παρόμοια έργα στην Ελλάδα. Οι λειτουργικοί χώροι ανωδομής (σχεδόν 36.000 τ.μ.) προβλέπεται να έχουν ένα μέσο κόστος 2.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, άρα κοντά 72 εκατ., ενώ οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης, αποθηκών και Η/Μ εγκαταστάσεων .) προβλέπεται να έχουν ένα μέσο κόστος 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (πάνω από 25 χιλ. τ.μ.) άρα άνω των 25 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό κατάστημα προβλέπεται στα 1,5 εκατ. ευρώ (782,49 τ.μ. επί 2.000 ευρώ/τ.μ.).

Πώς θα είναι το project

Πιο συγκεκριμένα, το κτίριο διοίκησης προβλέπεται να αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο και τέσσερις ορόφους, ενώ στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού του, θα εφαρμοστούν εξειδικευμένες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας. Ανεξάρτητο κτίριο θα αποτελεί το κατάστημα προβολής της Εμπορίας, το οποίο θα χωροθετηθεί στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, στη γωνία Γρηγορίου Ξενόπουλου και Λεωφόρου Μεσογείων. Η δυναμικότητα του κτιρίου ανέρχεται στα 1.800 άτομα. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου προβλέπεται η κατασκευή 608 θέσεων στάθμευσης (32 ΑμεΑ).

Κεντρικό Κτίριο: Το κεντρικό κτίριο αποτελείται από ένα κτίριο σχήματος «Π» πέντε (5) ορόφων. Ένας δεύτερος γραμμικός όγκος αναπτύσσεται σε όλους τους πέντε ορόφους, που ενώνει τις δύο απέναντι πλευρές του προηγούμενου όγκου. Δημιουργείται έτσι ένα εσωτερικό αίθριο, ενώ διατηρείται το ανοιχτό αίθριο με άνοιγμα προς το νότο (Λ. Μεσογείων). Τα επίπεδα του συγκεκριμένου όγκου φιλοξενούν στο ισόγειο τις κεντρικές εισόδους (προσωπικού, κοινού και Διοίκησης), ενώ στους υπόλοιπους ορόφους αίθουσες συναντήσεων, προσωπικού και Διοικητικού Συμβουλίου. Στο κτίριο διοίκησης θα χωροθετηθούν: · κυλικεία σε όλους τους ορόφους, · αμφιθέατρο, εστιατόριο και γυμναστήριο στο δεύτερο υποσταθμισμένο «ισόγειο» όροφο, · χώροι στάθμευσης, Η/Μ εγκαταστάσεις, χώρος BMS, αποθηκευτικοί χώροι, αρχεία στους τρεις υπόγειους ορόφους, · εγκαταστάσεις Wellness, · χώρος Mindfullness.

Κτίριο Εμπορίας: Ανεξάρτητο κτίριο θα αποτελεί το κατάστημα προβολής της Εμπορίας, μικτού εμβαδού περίπου 300 m2 , το οποίο θα χωροθετηθεί στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, στη γωνία Γρηγορίου Ξενόπουλου και Λεωφόρου Μεσογείων. Πέραν του ισογείου, δημιουργήθηκε όροφος – πατάρι εξασφαλίζοντας κατά την είσοδο στο κατάστημα χώρο διπλού ύψους. Πέραν των δύο ορόφων δημιουργήθηκε επίσης υπόγειος όροφος σύμφωνα με το περίγραμμα του ισογείου ορόφου όπου χωροθετούνται αποθήκες και Η/Μ εγκαταστάσεις και χώροι υγιεινής.

 

Περιβάλλων Χώρος: Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου δημιουργεί ένα τεχνικό ανάγλυφο, το οποίο προσαρμόζεται στις τεχνικές και αισθητικές απαιτήσεις ενός κτιρίου αυτών των προδιαγραφών. Θα προβλεφθεί φύτευση με ελαχιστοποιημένες απαιτήσεις ποτίσματος στοχεύοντας περισσότερο στην Μεσογειακή χλωρίδα. Εντός του περιβάλλοντος χώρου έχουν τοποθετηθεί και οι δεξαμενές συλλογής ομβρίων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του LEED.

Wellness Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις φυσικής κατάστασης και κίνησης, κατά τη διάρκεια, πριν ή μετά τις ώρες εργασίας τους, για σωματική άσκηση. Η αξιολόγηση της υγείας θα παρέχεται μέσω φυσιοθεραπευτών, χειροπρακτών, διατροφολόγων, γιατρών για να ενεργούν προληπτικά με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, βασισμένο στην τεχνολογία σε δύο πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες θεραπείας. Ένας εξωτερικός χώρος θα παρέχει εγκαταστάσεις άσκησης για να έρθετε σε επαφή με τη φύση. Η αλλαγή χώρων με προσωπικά ερμάρια και χώρο ιαματικών λουτρών (ατμόλουτρο, σάουνα υπέρυθρης ακτινοβολίας, κρύο δωμάτιο) ξεχωριστά για τους άνδρες και τις γυναίκες, θα βελτιώσει την ευημερία.

Οφέλη από την υλοποίηση του έργου – Ποιος είναι ο στόχος

Όπως αναφέρεται, το έργο αυτό καλείται να λύσει ένα πάγιο και χρονίζον πρόβλημα της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. που αφορά στον κατακερματισμό των διοικητικών της υπηρεσιών καθώς στεγάζονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, κάτι που δυσχεραίνει σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων Διευθύνσεων και γενικά δημιουργεί προσκόµµατα στην καθημερινή λειτουργία τους. Επιπλέον, µε την κατασκευή του νέου κτιρίου θα περιοριστούν σημαντικά οι δαπάνες στέγασης των διαφόρων υπηρεσιών (µε τη διακοπή μισθώσεων) και το λειτουργικό τους κόστος καθώς το νέο κτίριο θα είναι βιοκλιματικό, φιλικό προς το περιβάλλον και θα εφαρμόζει πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου ιδανικά θα μπορούσε να το καταστήσει πρότυπο χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να δώσει το στίγμα της πολιτικής της ΔΕΗ ΑΕ προς τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής για αειφόρο ανάπτυξη. Στις εγκαταστάσεις αναμένεται να αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών. Αναμένεται επίσης να εγκατασταθούν γεωθερμικές αντλίες θερμότητας τόσο στο Κτίριο Διοίκηση όσο και στο Κτίριο Εμπορίας. Το συγκεκριμένο κτίριο αναμένεται με την ένταξή του στο αστικό ιστό του Δήμου Αθηναίων να συνεισφέρει στο πράσινο και στους ανοιχτούς χώρους. Επίσης θα αποτελέσει ένα κτίριο που θα εκπροσωπεί τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ως προς τους εργαζομένους αναμένεται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ιδιαίτερο εργασιακό περιβάλλον, που θα καθιστά τον καθημερινό χρόνο εργασίας μια βιωματική ενδιαφέρουσα εμπειρία.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου