Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΗ: Ρίχνει επιπλέον 170 εκατ. στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης © ΔΕΗ

Προκηρύχθηκε από τη ΔΕΗ η νέα φάση ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στην Αττική, αλλά και σε αρκετές περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος της ΔΕΗ με τη νέα φάση ανάπτυξης δικτύου είναι να φέρει οπτικές ίνες σε περίπου 500.000 κτίρια ανά την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός των κτιρίων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε 1,2 έως 1,3 εκατ. νοικοκυριά της χώρας.

Η νέα φάση που εισέρχεται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ

αναμένεται να κοστίσει στην εταιρεία 170 εκατ. ευρώ. Συνιστά δε τη β’ φάση του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών που θα φτάνει στα σπίτια (FTTH). Αξίζει να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο τομέα το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ φθάνει τα 680 εκατ. ευρώ γα να καλύψει περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι η α’ φάση του επενδυτικού σχεδίου περιέλαβε οπτικές ίνες που θα φτάνουν σε περίπου 440.000 νοικοκυριά της Αττικής. Το έργο, ύψους 66 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στην α’ φάση ανάπτυξης του δικτύου η ΔΕΗ επικεντρώθηκε σε δήμους της Αττικής. Στη β’ φάση, η οποία τώρα είναι σε διαδικασία διαγωνισμού, θα εστιάσει τόσο στην Αττική, με έμφαση στη Δυτική  Αττική, τον Πειραιά και λιγότερο στα βόρεια προάστια της Αθήνας, αλλά και σε άλλες 11 πόλεις της χώρας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται φυσικά τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και ειδικά τα δυτικά της προάστια, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα και άλλες μικρότερες πόλεις.

Συνολικά, η ΔΕΗ στη φάση αυτήν προτίθεται να «ρίξει» 13.000 χλμ. οπτικής ίνας, που θα φτάνει σε περίπου 500.000 κτίρια, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 10.000 χλμ. κάθετων καλωδιώσεων, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάσουν στο εσωτερικό των οικιών/επιχειρήσεων κ.λπ. Έτσι, το συνολικό μήκος της εγκατάστασης από τη ΔΕΗ μπορεί να φτάσει στα 23.000 χλμ. οπτικών ινών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η υλοποίηση του έργου θα περιλάβει οπτικές ίνες που θα τοποθετηθούν εναερίως (σε ποσοστό άνω του 85%), αλλά και υπογείως (σε ποσοστό 15%). Η διάρκεια του έργου είναι 18μηνη και με δεδομένο ότι οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους (κατασκευαστές) υποβάλλονται 16 Φεβρουαρίου 2024, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 το αργότερο.

Αν το καταφέρει αυτό η ΔΕΗ, τότε το δίκτυό της θα καταστεί το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα έπειτα από εκείνο του ΟΤΕ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ΔΕΗ φέρεται να προκαλεί το σύνολο των παικτών των τηλεπικοινωνιών, καθώς η κάλυψη που θα προσφέρει η νέα β’ φάση του επενδυτικού σχεδίου θα έχει αλληλοεπικαλύψεις με τα δίκτυα που αναπτύσσουν και οι τρεις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, δηλαδή ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Nova.

Περιορισμοί στη συμμετοχή των κατασκευαστών σε αυτήν τη β’ φάση του δικτύου της ΔΕΗ δεν υπάρχουν. Ωστόσο, φέρονται να έχουν προβάδισμα οι ήδη συνεργάτες της ΔΕΗ, που συμμετέχουν στην α’ φάση ανάπτυξης του δικτύου. Οι εταιρείες αυτές είναι οι EDIL, Ergatikat, Ergomak, Intrakat, Phoenix Engineering και Telcoserv  και θεωρείται ότι έχουν προβάδισμα στη β’ φάση, με δεδομένο ότι γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο σε σχέση με έναν νεοεισερχόμενο στη συγκεκριμένη αγορά.

Η διαφορά της ΔΕΗ με τους υπόλοιπους της αγοράς είναι ότι η ίδια βασίζεται περισσότερο στην ανάπτυξη εναέριων δικτύων οπτικών ινών, ενώ οι ανταγωνιστές της βασίζονται σε υπόγεια δίκτυα οπτικών ινών (FTTH). Προφανώς η ενάερια ανάπτυξη δικτύων FTTH είναι πολύ πιο γρήγορη και οικονομική, αλλά τα δίκτυα υπόκεινται σε ταχύτερες φθορές.

Τα υπογεια δίκτυα FTTH είναι περισσότερο ανθεκτικά, αλλά το κόστος και ο χρόνος ανάπτυξης είναι σαφώς μεγαλύτερα. Η ΔΕΗ στην περίπτωση αυτήν κεφαλαιοποιεί περαιτέρω τα ενάερια δίκτυα ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ.

 

www.powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου