Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η ΔΕΗ κι ο συντελεστής κανονικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ τα «κλειδιά» για το ύψος των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ενέργειας – Σύντομα το τελικό νούμερο από την ΡΑΑΕΥ

Η ΔΕΗ κι ο συντελεστής κανονικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ τα «κλειδιά» για το ύψος των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ενέργειας – Σύντομα το τελικό νούμερο από την ΡΑΑΕΥ

Την συμπλήρωση του «φακέλου υπερεσόδων» με τα στοιχεία της ΔΕΗ για τον μήνα Σεπτέμβριο αναμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδατών προκειμένου να καθορίσει το τελικό προς ανάκτηση νούμερο για τα υπερέσοδα των προμηθευτών ενέργειας.

 Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που χρειάζεται να υπολογίσει η ΡΑΑΕΥ

αφορά το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος του 2023 δεδομένου ότι για το πρότερο χρονικό διάστημα έχει κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς.

Επιπρόσθετα, για τον υπολογισμό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες χρειάζεται να οριστικοποιηθεί ο συντελεστής κανονικοποίησης απωλειών χαμηλής τάσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, οποίος να αναφέρουμε ότι βαίνει αντιστρόφως ανάλογος με το ύψος των υπερεσόδων, δηλαδή όσο υψηλότερος είναι τόσο μικρότερο προκύπτει το τελικό ποσό.

Ο εν λόγω συντελεστής αφορά στην απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας τις οποίες πλήρωσαν οι προμηθευτές κατά το εξεταζόμενο διάστημα και στις ποσότητες που προσδιορίζονται με βάση την οριστική εκκαθάριση.

Να προσθέσουμε, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ότι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΡΑΑΕΥ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για το θέμα, όπου παρουσιάστηκαν από την πλευρά του Ρυθμιστή τα επιμέρους σενάρια διακύμανσης των υπερεσόδων και κατά συνέπεια το προς ανάκτηση ποσό. Αν και, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει εκκρεμότητα με τα στοιχεία, ωστόσο, η γενική εκτίμηση είναι ότι το τελικό νούμερο θα κυμαίνεται σε μετριοπαθή επίπεδα.

Υπενθυμίζεται, όπως έγραφε το energypress, ότι η Αρχή έχει ήδη προχωρήσει από τα τέλη Αυγούστου σε προκαταρκτική εκτίμηση της εισφοράς των προμηθευτών για το πρώτο πεντάμηνο ισχύος του μέτρου (Αύγουστος – Δεκέμβριος 2022), καθ΄λως και για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος και Απρίλιος – Ιούνιος 2023).

Με βάση αυτή την προκαταρκτική εκτίμηση, για το εν λόγω 11μηνο προκύπτει ένα ποσό στα επίπεδα των 275 εκατ. ευρώ. Ως προς την αξιοποίηση του ποσού που θα συλλεχθεί, η αρχική πρόβλεψη αφορούσε στη διοχέτευσή του στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, που πλέον μεταφράζεται σε χρηματοδότηση των «στοχευμένων» μέτρων στήριξης. 

 

 Μιχάλης Μαστοράκης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου