Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Επιβάλλεται από το νόμο, οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο ανήκουν, εφόσον απασχολούν προσωπικό περισσότερο από 70 εργαζόμενους, να καταρτίσουν Κανονισμό Εργασίας που να ρυθμίζει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τις σχέσεις οι οποίες διαμορφώνονται κατά την εκτέλεση της εργασίας, ανάμεσα σε
αυτές και στο προσωπικό τους, που συνδέεται με σχέση εργασίας.Κάθε Κανονισμός Εργασίας είναι η συλλογική ρύθμιση των ατομικών σχέσεων εργασίας μιας επιχείρησης, η οποία είναι γραπτή, ενιαία, σταθερή και προσαρμοσμένη στις εργασιακές συνθήκες. Σκοπός του Κανονισμού Εργασίας είναι η εξασφάλιση ομοιόμορφων και ενιαίων όρων εργασίας και επομένως συνθηκών ίσης μεταχείρισης για το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης. Τα αναφερόμενα είναι αδιαμφισβήτητες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, μέσω των συνδικάτων.
Όταν υπογράφεται μια Σ.Σ.Ε., ως προϊόν συναπόφασης, καθορίζονται οι όροι εργασίας, μισθών και θεσμικών θεμάτων κάθε ειδικότητας και κατηγορίας, οι οποίες εφαρμόζονται υποχρεωτικά για το συμφωνημένο χρονικό διάστημα, επιλύοντας αδικίες και δυσλειτουργίες, ενισχύοντας και βελτιώνοντας τις εργασιακές σχέσεις και οικονομικές αποδοχές. Επισημαίνουμε το παράδοξο φαινόμενο, από την εποχή των μνημονίων, της δημιουργίας εργαζομένων πολλών και διαφόρων "ταχυτήτων" τόσο μισθολογικά όσο και θεσμικά σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων, δημιουργώντας την εικόνα μιας σύγχρονης εργασιακής Βαβέλ.
Η ανάγκη επαναφοράς του ενιαίου εργασιακού κεκτημένου οικονομικού και θεσμικού, για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη εργασιακής ειρήνης, βελτιώνοντας παράλληλα το κλίμα συνεργασίας μεταξύ συναδέλφων, προάγοντας την παραγωγικότητα και υποστηρίζοντας την εικόνα μιας σύγχρονης και υγιούς επιχείρησης.
Οι μνημονιακές οικονομικές απώλειες, σε συνδυασμό με το δυσμενές περιβάλλον της επιβαλλόμενης ακρίβειας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για την ζωή των εργαζομένων που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες των ιδίων άλλα και των οικογενειών τους, «ματώνοντας» στην απέλπιδα προσπάθεια.
Πριν τη λήξη της τρέχουσας Σ.Σ.Ε. και μετά την καταγραφή των προτάσεων από την βάση των εργαζομένων, που διαμόρφωσαν το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο ήταν ο θεμέλιος λίθος της διαπραγμάτευσης, εν όψη της νέας συλλογικής σύμβασης, δόθηκε η έναρξη των συνομιλίων μεταξύ συνδικάτου και επιχείρησης.
Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική οικονομική εικόνα των εργαζόμενων, που καταγράφηκε από πρόσφατες έρευνες και αναδεικνύουν ότι, ο μηνιαίος μισθός αναλώνεται εντός των πρώτων 19 ημερών για τα 6 στα 10 νοικοκυριά, έχοντας μειώσει ωστόσο τις δαπάνες διαβίωσης στο ελάχιστο όριο της βασικής διατροφής και αναμένοντας περαιτέρω επιδείνωση από τη διαρκή τάση ακρίβειας των βασικών αγαθών και προϊόντων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, συρρικνώνοντας καθημερινά τα εισοδήματά τους η διεκδίκηση και η προσπάθεια επίτευξής της απαιτείται να είναι ανάλογη.
Είναι γεγονός ότι η κερδοφορία των εταιριών των Ομίλων ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τις Διοικήσεις των Ομίλων, είναι σημαντική. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο για αντίστοιχες αυξήσεις μισθών με βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Δεν συνάδει στην άλλοτε Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που μεταλλάσσεται σε πολυεθνική (ενάντια στο πιστεύω μας για κοινωνικό αγαθό) να έχει και αμφιβόλου προοπτικής εργασιακές σχέσεις στοχεύοντας στην ελάχιστη αμοιβή στο μέσο-κατώτατο προσωπικό.
Η σημαντική κερδοφορία των εταιρειών των Ομίλων ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ είναι ικανή να στηρίξει αυξήσεις μισθών βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.
Μην ξεχνάμε τους "Ήρωες" που καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια κράτησαν όρθια την εικόνα της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ κατά την διάρκεια των μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν την χώρα.
Μην ξεχνάμε τους νέους συνάδελφους που υπηρετούν σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της χωράς μας αλλά και στις μεγαλουπόλεις που το νοίκι τους τις περισσότερες φορές ξεπερνά τον μισθό τους.
Τέλος μην ξεχνάμε τον ετήσιο φόρο αίματος που πληρώνουμε με τις απώλειες των συναδέλφων μας σε εργατικά ατυχήματα, εργαζόμενοι σε επικίνδυνες και δύσκολες εργασίες που δεν τους δίδεται "δεύτερη ευκαιρία".
Υπάρχει αντικειμενική αλλά και ηθική ανάγκη να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η κυβερνητική νομοθετική κάλυψη υπέρ των επιχειρήσεων που διέγραψε 12 χρόνια εργασίας, μη αποδίδοντας το αντίστοιχο χρονοεπίδομα στους εργαζομένους, προσθέτοντας επιπλέον χρήματα στα ταμεία τους.
Ελπίζουμε ωστόσο να μην επαναληφθεί η "εχθρική", αντεργατική πράξη που αποφασίσθηκε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, όπου κατάργησε τους εκπροσώπους εργαζομένων και αυτοαναίρεσε τα συνθήματα της Διοίκησης περί "συνεργασίας" και "εμπιστοσύνης" και να υπάρξει μια νέα επικαιροποιημένη αντίληψη, όπου θα επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, που της προσδίδει προστιθέμενη αξία και όχι βλέποντας αριθμούς που φέρνουν κέρδη και μετά ξεχνιούνται!
Τονίζουμε πως οι βιώσιμες επιχειρήσεις στη βασική τους κουλτούρα δεν βλέπουν μόνο επενδύσεις, κέρδη και αριθμούς. Αναγνωρίζουν την ανθρώπινη αξία, σεβόμενοι τους εργαζομένους.
Η δομική αναθεώρηση και μόχλευση των προς επίτευξη στόχων, αποτελούν ομολογία αποτυχίας και η όποια οικονομική ευμάρεια των λίγων σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ανακόλουθες των επικλήσεων περί υψηλού μισθολογικού κόστους και έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν άλλη μία παραδοχή αποτυχίας, η διαρκώς αυξανόμενη εργολαβοποίηση που αλλοιώνει δυσανάλογα τον συσχετισμό μεταξύ αποτελέσματος και χρηστής διαχείρισης.
Το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026 και με τη αποπεράτωση των διασυνδέσεων, κλείσιμο εργοστασίων στα νησιά. Σε κάθε περίπτωση καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη την απόφαση της πλήρους απολιγνιτοποίησης. Επιβάλλεται όμως, να επισημάνουμε την ανάγκη για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των συναδέλφων και την αξιοποίηση τους με προκαθορισμένους κανόνες και προοπτικές και όχι πολιτικές που οποτεδήποτε αλλάζουν κατά το δοκούν υπέρ της επιχείρησης και ενάντια στους εργαζόμενους.
Έχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω και αναμένοντας σχετικό προσχέδιο Σ.Σ.Ε., ευελπιστούμε πως η στάση της Διοίκησης δε θα είναι απλά σε θετικό πρόσημο (ως προσθαφαίρεση) αλλά στην εξισορρόπηση των αδικιών, μεταξύ της τεράστιας βαρύτητας του ονόματος της επιχείρησης και του ειδικού βάρους των εργαζομένων.
Οτιδήποτε λιγότερο υπολείπεται από την θυσία χιλιάδων εργαζομένων για εξηλεκτρισμό της χώρας και τελικά οι Ήρωες που σε κάθε δύσκολη στιγμή τους θυμόμαστε και αναφερόμαστε σε αυτούς που ξεπερνούν τον εαυτό τους εκτελώντας το καθήκον τους, θα καταλήξουν αναλώσιμοι στη μηχανή του κέρδους.
Δηλώνουμε παρών, αρωγοί στο συνδικαλιστικό κίνημα συμβάλλοντας για το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος των εργαζομένων. Δεν αντιμετωπίζουμε φοβικά τις διεκδικήσεις μας. Δύναμή μας οι εργαζόμενοι.
Καλό μας αγώνα και μην ξεχνάμε πως χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν ποτέ.
Γραμματεία Ενωτικού Αγωνιστικού Μετώπου Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου