Η ΔΕΗ επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην αγορά των τηλεπικοινωνιών θέλοντας μερίδιο της πίτας από τον ανταγωνισμό. Κυρίως θέλει να «χτυπήσει» την Cosmote τον πιο ισχυρό παίκτη της αγοράς δηλαδή.
Μάλιστα, στο παρελθόν, είχε συνομιλήσει για τον λόγο αυτό με την Nova, η οποία πλέον σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών της και με ίδια μέσα, ενώ ανοιχτή σε συζητήσεις
έχει δηλώσει και η Vodafone. Για τα φιλόδοξα σχέδιά της μάλιστα, τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή και χονδρική εμπορία δικτύου οπτικών ινών, προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρείας, με διακριτικό τίτλο «ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες» και εμπορική επωνυμία Fibergrid.Η ΔΕΗ FiberGrid αποτελεί μια νέα εταιρεία του Ομίλου ΔΕΗ που δραστηριοποιείται στη χονδρική αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Έχοντας ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του δικτύου οπτικών ινών, προχωράμε σε μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις, που θα αλλάξουν εντελώς την ποιότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών Internet που παρέχονται έως σήμερα.
Με τη συνολική επένδυση του έργου να εκτιμάται στα 900 εκατομμύρια ευρώ, στόχος του ομίλου είναι η κάλυψη 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλη την επικράτεια εντός της επόμενης πενταετίας. Στην πρώτη φάση ανάπτυξης πρόκειται να εξυπηρετηθούν 440 χιλιάδες νοικοκυριά εντός Αττικής.
Πρόθεσή της ΔΕΗ δε και κατ επέκταση της Fibergrid, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνάντηση με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Tαχυδρομείων (EETT), είναι να αναπτύξει δίκτυο που θα φτάνει σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το 2027, προσθέτοντας ετησίως περί τις 600.000 νοικοκυριά (FTTH passed) σε αυτό. Σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί μέσω επένδυσης ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ. Πρώτος στόχος ωστόσο, είναι η κάλυψη περίπου 440.000 νοικοκυριών σε 13 δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικό έργο στο Περιστέρι το οποίο αφορά την ανάπτυξη δικτύου που καλύπτει περίπου 15.000 νοικοκυριά
Οι συνομιλίες και διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την Vodafone δεν τελεσφόρησαν
Οι συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα με τη Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες δεν καρποφόρησαν, καθώς η βρετανική εταιρεία φέρεται να έθεσε πολύ ψηλά τον «πήχη» του τιμήματος. Το ίδιο έπραξε και στην Ιταλία το Vodafone Group, απορρίπτοντας την πρόταση της γαλλικής Iliad για συγχώνευση των δραστηριοτήτων που έχουν οι δύο επιχειρήσεις στην Ιταλία.
H συνεργασία με τη Nova
Η Nova βαίνει προς πώληση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το τελευταίο απόκτημα της BC Partners και του τηλεπικοινωνιακού ομίλου United Group που την ελέγχει.
Η σχετική φημολογία περί πώλησης της Nova προέρχονται από το ότι η BC Partners φέτος κλείνει μια πενταετία από τη συμφωνία εξαγοράς της United Group από την επενδυτική εταιρεία KKR.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα του powergame.gr, στη μεμονωμένη πώληση της Nova συντελεί και το γεγονός ότι η ΔΕΗ αναζητεί τρόπους εισόδου στη σχετική αγορά. Η εταιρεία διαθέτει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, ύψους 9 δισ. ευρώ, και η εξαγορά της Nova θα της έδινε το χαρτί εισόδου στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών. Με τον τρόπο αυτόν η εταιρεία θα αξιοποιήσει το δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσει εντατικά το τελευταίο διάστημα και παράλληλα το δίκτυο λιανικών πωλήσεων που θα στήσει με την Κωτσόβολος.
Στον αντίποδα, η United Group θα απομειώσει τον υψηλό δανεισμό, όπως το έπραξε με την πώληση του παθητικού εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας στη Vodafone και στην αραβική εταιρεία Tawal.
O επικεφαλής του United Group, Ντράγκαν Σόλακ, ωστόσο φέρεται να θέτει υψηλά τον πήχη, όπως συνέβη και με τη Vodafone. Ο ίδιος θεωρεί τη Nova, μαζί με τη Vivacom στη Βουλγαρία, τα δύο πιο μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και γι’ αυτό επιζητεί «ικανοποιητική αποζημίωση», για να διαθέσει ένα από αυτά. Τα προβλήματα δε που δημιουργεί σε μια διαπραγμάτευση φέρονται να είναι και η πηγή των τριβών του με τον επικεφαλής της BC Partners, τον Νίκο Σταθόπουλο.
Έπη Τρίμη onlinepress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου