Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Μετά τους καταναλωτές την πλάτη γυρνούν στη ΔΕΗ και οι θεσμικοί επενδυτές. Μειωμένη αποτυπώνεται η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ

 
Μια σημαντική μεταβολή στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ έχει λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα, καθώς η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών αποτυπώνεται μειωμένη, παρά τις διαφοροποιημένες προς τα πάνω, σε σχέση με το παρελθόν, εκτιμήσεις για την προοπτική της πορείας της μετοχής της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ προ ημερών αιτήθηκε την
τροποποίηση της άδειας προμήθειας φυσικού αερίου που είχε λάβει το 2018 από τη ΡΑΕ, λόγω αλλαγής της μετοχικής της σύνθεσης.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ, η σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου έχει πλέον μεταβληθεί ως εξής:

-Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. 34,123% (ως είχε)
-Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. 17% (ως είχε)
-Silchester International Investors Value Equity Trust 3,523% (από 5,595%)
-Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης 3,019% (το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μαζί με το ΤΑΠ ΔΕΗ είχαν 2,895%)
-Ευρύ επενδυτικό κοινό (με ποσοστό <2%) 42,35% (καταγράφονταν 31,436%).
Σε σχέση με τη μετοχική σύνθεση που είχε γνωστοποιηθεί στη ΡΑΕ προκειμένου η ΔΕΗ να λάβει την άδεια προμήθειας φυσικού αερίου το 2018, η παραπάνω καταγραφή δεν αποτυπώνει την παρουσία των εξής θεσμικών επενδυτών:
-Horizon Growth Fund N.V. (καταγράφονταν με 3,876%)
- Silchester International Investors Value Equity Group Trust (καταγράφονταν με 3,043%)
- Silchester International Investors Value Equity Taxable Trust (καταγράφονταν με 2,032%).
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διαφοροποίηση της συμμετοχή της «Silchester International Investors LLP” (“Silchester”) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, μέσω 5 αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία διαχειρίζεται (Silchester International Investors International Value Equity Trust, Silchester International Investors International Value Equity Taxable Trust, Silchester International Investors International Value Equity Group Trust, Silchester International Investors Tobacco Free International Value Equity Trust - The Calleva Trust), προκαλεί έκπληξη στο επενδυτικό κοινό. 
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2019, όταν η μείωση της συμμετοχής ενός εκ των 5 funds σήμανε εσφαλμένα καμπανάκι για υποχώρηση της συμμετοχής συνολικά της Silchester κάτω από το 10%.
Είναι, πάντως, γεγονός ότι η πορεία της ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Silchester, η οποία είχε μεταφερθεί τόσο στη ΔΕΗ, όσο και στην κυβέρνηση. Πάντως, οι κινήσεις που έχουν γίνει για το μετασχηματισμό και την εξυγίανση της ΔΕΗ φαίνεται ότι συναντούν θετική ανταπόκριση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τις επαφές της νυν διοίκησης με τους διαχειριστές της Silchester, αλλά και τις εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών.
Σημειώνεται, πως πριν από λίγες ημέρες η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανακοίνωσε τη μείωση της συμμετοχής της Silchester International Investors International Value Equity Trust στο μετοχικό της κεφάλαιο από 5,61% σε 4,99%, χωρίς από αυτή την ενέργεια να μειώνεται το συνολικό ποσοστό της  Silchester στα δικαιώματα ψήφου της εταιρείας κάτω από το 10%. 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, η μετοχική σύνθεση της επιχείρησης (στις 31.12.2019) είχε ως εξής:
-ΕΕΣΥΠ 34,12%
-ΤΑΙΠΕΔ 17%
-ΕΦΚΑ και ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ 3,93%
-Ευρύ επενδυτικό κοινό και θεσμικοί επενδυτές 44,95% (με τη συνολική συμμετοχή της Silchester, μέσω των 5 αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία διαχειρίζεται, να ανέρχεται σε 9,92%).
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου