Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

ΑΔΜΗΕ: Εξοπλισμός και στελέχη για το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου στη Θεσσαλονίκη – Στόχος να λειτουργεί στο τέλος του έτους

 
Στη φάση της στελέχωσης και του εξοπλισμού σε τεχνικό επίπεδο περνάει το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ονομασία «SEleNe CC» (Southeast Electricity Network Coordination Center).
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τις επόμενες εβδομάδες
και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα εγκατασταθούν στην έδρα του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ προσλαμβάνονται ήδη τα πρώτα στελέχη.
Στόχος είναι το Κέντρο να λειτουργεί κανονικά στο τέλος του χρόνου.
Το νέο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας δημιουργήθηκε, ως γνωστόν, μετά από προσπάθειες χρόνων, από τους Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ιταλίας (TERNA SpA), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD). Οι τέσσερις Διαχειριστές συμμετέχουν ισομερώς στο μετοχικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, το SEleNe CC έχει συμβουλευτικές αρμοδιότητες όσον αφορά την ασφάλεια των δικτύων σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα:
  • Έχει τον ρόλο του φορέα συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας
  • Αναπτύσσει καθημερινά κοινό μοντέλο για το δίκτυο της περιοχής
  • Παρέχει συμβουλές στους Διαχειριστές σχετικά με την περιφερειακή επιχειρησιακή ασφάλεια
  • Συντονίζει τις προγραμματισμένες διακοπές στοιχείων δικτύου και μονάδων λόγω συντηρήσεων
  • Αξιολογεί την επάρκεια παραγωγής βραχυπρόθεσμα σε περιφερειακό επίπεδο
Το Διοικητικό Συμβούλιο του «SEleNe CC» συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση:
  • Ιωάννης Καμπούρης (ΑΔΜΗΕ), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
  • Angelin Tsachev (ESO-EAD), μέλος ΔΣ
  • Enrico Maria Carlini (TERNA SpA ), μέλος ΔΣ
  • Adrian Suta (Transelectrica), μέλος ΔΣ
Όπως ανέφερε σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Ιωάννης Καμπούρης, «η ίδρυση του SEleNe CC αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη στενότερη και αποδοτικότερη συνεργασία των Διαχειριστών των χωρών-μελών της ΕΕ στη ΝΑ Ευρώπη στον τομέα της ασφάλειας εφοδιασμού και της ασφάλειας δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Η σύντομα αναμενόμενη σύζευξη (coupling) των αντίστοιχων αγορών θα αποτελέσει το επόμενο βήμα εναρμόνισης και ενσωμάτωσης της περιοχής στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές».
 
 
Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου