Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Γιατί η μετοχή της ΔΕΗ “αρέσει” ξανά στους επενδυτές - Οι κινήσεις που καθιστούν την εταιρεία "εν εξελίξει turnaround story"

 
Στις 16 Μαρτίου εν μέσω της κορύφωσης των ανησυχιών για την πανδημία, η μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε χαμηλό 52 εβδομάδων στο 1,55 ευρώ. Έκτοτε η μετοχή έχει τρέξει ένα εντυπωσιακό ράλι μέχρι και τα 3,998 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 158%. Κατά το ίδιο διάστημα, η μετοχή φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στα ραντάρ των επενδυτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και
στο εξωτερικό, γεγονός που εξηγεί και την αυξημένη κάλυψη της μετοχής από επενδυτικούς οίκους. Τελευταίο παράδειγμα η έναρξη της κάλυψης από τη Euroxx, η οποία μάλιστα έδωσε τιμή στόχο για τη μετοχή τα 5,5 ευρώ ενώ χαρακτήρισε την περίπτωση της ΔΕΗ ως εν εξελίξει turnaround story. 
Ποιοι είναι οι λόγοι λοιπόν που έστω και σταδιακά φαίνεται αλλάζει η οπτική γύρω από την εταιρεία; Πίσω από τη στροφή αυτή, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, βρίσκονται μια σειρά από επιλογές και αποφάσεις που σχετίζονται με τη στρατηγική της εταιρείας το επόμενο διάστημα. 
Πιο αναλυτικά, οι επενδυτές έχουν υποδεχθεί θετικά κινήσεις όπως η στρατηγική στροφή στις ΑΠΕ και η εγκατάλειψη του λιγνίτη, οι τιτλοποιήσεις, τα προγράμματα εθελούσιας, οι προσαρμογές στα τιμολόγια, αλλά και οι αλλαγές που γίνονται σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης. Πρόκειται για κινήσεις που εκτός από τις προφανώς θετικές επιπτώσεις που θα έχουν στον ισολογισμό της εταιρείας, φέρνουν το προφίλ της ΔΕΗ πιο κοντά στην αγορά. 
Για παράδειγμα τα deals της τιτλοποίησης έγιναν με μεγάλους οίκους διεθνούς κύρους όπως η JP Morgan και η Pimco, όταν μάλιστα μέχρι πρόσφατα η ΔΕΗ είχε αποτύχει στις προσπάθειες που έκανε να αντλήσει ρευστότητα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της. Τελικά θα αντλήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 500 - 600 εκατ. ευρώ και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς για το είδος των συναλλαγών όρους. Ταυτόχρονα η ταχεία απολιγνιτοποίηση ανοίγει το δρόμο σε πράσινα χαρτοφυλάκια, που μέχρι σήμερα λόγω λιγνίτη είχαν απαγορευτικό για τη μετοχή της ΔΕΗ, να βάλουν στα ραντάρ τους την επιχείρηση. Το ίδιο ισχύει και για τη βελτίωση των επιδόσεων της εταιρείας σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς το τελευταίο διάστημα επιστρατεύτηκε από την αγορά σημαντικός αριθμός στελεχών για να καλυφθούν σημαντικές θέσεις στην ανώτερη διοικητική πυραμίδα της εταιρείας. 
Τέλος, οι επενδυτές πάντα έβλεπαν θετικά κινήσεις όπως τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία μάλιστα στην περίπτωση της ΔΕΗ θα αποσβεστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα φέρουν σημαντική εξοικονόμηση στα μισθολογικά κόστη της επιχείρησης. 

Χρήστος Στεφάνου
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου